Image
Sipak divlja ruza 1
Photo: pixy.org (free for commercial use)

Šipak ili divlja ruža kako se još zove je biljka koja pripada porodicama ruža i čiji plodovi stižu za berbu tokom septembra i oktobra.

Od njega se može praviti ukusan džem, liker, čaj, marmelada i ulje koje je savršeno u kozmetičke svrhe.

Ove crvenonarandžaste bobice prepune su vitamina, minerala, antioksidanta i drugih korisnih sastojaka. Odličan su izvor vitamina C, A, E, B grupe, minerala gvožđa, mangana, kalijuma, tanina, likopena, flavonoida, voćnih kiselina i masnih kiselina u semenu.

Ova biljka je prepuna vitamina C (sadrži više nego crvena paprika i citrusi). Topli napitak od ovih lepih bobica povoljno će delovati na imunološki sistem, ojačaće ga, povećaće njegovu otpornost na razne  bakterijske, virusne infekcije, predstavlja super zaštitu od gripa i prehlade i skraćuje vreme trajanja prehlade.

Šipak ima diuretičko dejstvo zahvaljujući voćnim kiselinama u njemu, on podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma i mokraće, detoksikuje organizam od nakupljenih toksina pa povoljno deluje na rad bubrega i mokraćnih kanala. Čaj od ove biljke smiruje upale mokraćnih kanala i odlična je prevencija kamena u bubregu.

Kao namirnica bogata vitaminom A, voćnim kiselinama i antioksidantima (likopenom, flavonoidima) savršen je i za negu kože. Vitamin A jak antioksidant, sprečava stvaranje slobodnih radikala, čuva kožu od štetnog ultravioletnog zračenja, hidrira je, daje joj elastičnost, sprečava stavranje bora i starenje kože. Ulje šipka odnosno ulje divlje ruže podmlađuje kožu, regeneriše je, čini je lepom i glatkom, uklanja bore, ublažava akne, opekotine od Sunca i odlično je za negu suve kože.

Ove jesenje bobice nude nam visoke koncentracije gvožđa koje doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pa je čaj od divlje ruže odličan protiv anemije, umora, iscrpljenosti i malaksalosti.

Šipak je koristan za rad organa za varenje, stimuliše lučenje sokova za varenje, smanjuje nadutost, ublažava gorušicu, zaustavlja proliv.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici