Image
Lavanda ulje 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Lavanda (latinskog naziva Lavandula angustifolia) biljka cvetnog, umirijućeg mirisa koji opušta, smiruje nervni sistem, poboljšava zdravlje i kvalitet kože, pomaže kod ujeda insekata, potpomaže varenje hrane i svakako bi trebalo da bude deo vaše kućne apoteke.

Pogledajmo neke od lekovitih svojstava ove mirisne biljke

Poboljšava san i pomaže kod nesanice

Čaj od lavande pokazuje blago sedativno dejstvo, on smiruje, opušta, poboljšava kvalitet sna, prirodan je lek za nesanicu i naročito je korisna za one ljude koji pate od poremećaja sna.

Studija koje je obuhvatala 79 studenata sa poremećajem spavanja ukazala je značajno poboljšanje kvaliteta sna nakon udisanja mirisa lavande. Na osnovu ovog istraživanja zaključeno je da šoljica čaja od ove biljke pred spavanje može vam pomoći da lakše utonete u san.

Kako bi se osobodili stresa, umirili ili kod problema sa spavanjem, par kapi eteričnog ulja lavande sipajte u posudu sa ključalom vodom i udišite par minuta ova isparenja koja će delovati sedativno i relaksirajuće. Takođe možete koristiti difuzor ili jednostavno nakapajte par kapi eteričnog ulja lavande na jastuk ili posteljinu za lakši san.

Popravlja raspoloženje

Lavanda je svakako jedna od nakorišćenijih biljaka u aromaterapiji pa su njeni preparati odlična pomoć kod stresa, glavobolje, umora, depresije i anksioznosti.

Studija pokazuje da pojedine komponente prisutne u njoj podstiču aktinost u određenim delovima mozga što sve rezultira smirujućm efektom, smanjenjem napetosti i poboljšanjem raspoloženja.

Istraživanje koje je uključivalo 80 mladih majki pokazalo je da žene koje su pile šolju čaja od lavande dnevno tokom 14 dana prijavile manji umor i probleme sa promenom raspoloženja u poređenju sa grupom žena koja to nije praktikovala.

Napomena: Trudnice i dojilje pre nego što se odluče za upotrebu ovog čaja i njegovih preparata potrebno je prethodno konsultovati se sa lekarom.

Prirodno rešenje za probleme sa kožom

Ulje lavande pokazuje antiseptično, antimikrobno i protivupalno dejstvo zbog čega se često koristi u terapeutske i kozmetičke svrhe. Zahvaljujući svom blagotvornom efektu na kožu ono je čest sastojak preparata protiv akni, bubuljica, ekcema, dermatitisa, raznih upalnih promena na kožu, među kojima i psorijaze, opekotina od Sunca, protiv peruti i kod raznih posekotina.

Za negu lepe i zdrave kože ili u slučaju nekih spomenutih kožnih problema možete koristiti eterično ulje lavande ili neke od preparata koji ga sadrže (sapuni, tonici).

Ulje lavande za kožu treba koristiti sa oprezom 

Kako bi izbegli neželjena dejstva nakon primene ovo ulja, važno je pratiti upustvo na ambalaži. Pre nego što ga naneste na kožu potrebno je razblažiti ga sa nekim biljnim uljem (kokosovo ili maslinovo).

Nerazblaženo ulje ne nanositi direktno na kožu zbog upala i iritacija do kojih može dovesti.

Kako skuvati čaj od lavande?

Kašiku suvih cvetova lavande preliti sa 200 ml ključale vode. Ostaviti da se ekstrakuje 10 minuta pa procediti.

Pratite nas na našoj Facebook stranici