Image
Kurkuma 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Kurkuma je višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz Južne Azije. Kina i Indija su njeni najveći proizvođači. Kurkuma je usko povezana sa đumbirom, najčešče se koristi kao začin i ključni je sastojak začina karija. U prodaji se može naći obično u obliku praha ili raznih suplemenata, a u ajurvedskoj medicini se dugo koristi za lečenje raznih bolesti.

Glavni sastojak u njoj je kurkumin koji joj daje lepu žutu boju i koji je sa jakim protivupalnim, antivirusnim, antibakterijskim dejstvom.

Pored toga sadrži visok nivo vitamina B6, folne kiseline i minerala (gvožđa, mangana, kalijuma).

Pogledajte sve prednosti njenog konzumiranja:

Obavezno je dodajte u jela zajedno sa biberom

Da bi se poboljšala apsorpcija kurkumina iz nje uvek je kombinuje sa crnim biberom (piperin u njemu doprinosi tome).

Štiti od oksidativnog stresa

Njen sastojak kurkumin je snažan antioksidant koji neutrališe slobodne radikale, čuva ćelije od oksidativnog stresa, usporava proces starenja kože i smanjuje rizik od nastanka raka, Alchajmerove bolesti, dijabetesa. 

Čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema

Ovaj začin sprečava oksidaciju “lošeg” LDL holesterola, sprečava njegovo taloženje na zidovima arterija i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Ubrzaće rad metabolizma

Kurkuma poboljšava rad digestivnog sistema i podstiče proces varenja, otklanja stomačne tegobe poput gasova i nadutosti, doprinosi boljem radu jetre čime se podstiče bolje sagorevanje masti, ubrzava se metabolizam, pa može biti od koristi u borbi sa viškom kilograma. Dodajte je u jogurt ili smuti i učinite nešto dobor za vaš metabolizam.

Ona je prirodni lek protiv bolova i upala

Zahvaljujući važnom sastojku kurkuminu koji ima jako protivupalno dejstvo smiruje upalu i ublažava bolove izazvane artritisom, reumatizmom.

Napravite mešavinu kurkume i meda (na 100 grama domaćeg prirodnog meda ide 1 kašika kurkume u prahu) koja je odlična za jačanje imuniteta, za varenje, štiti od bakterija, ublažava bolove u grlu (deluje kao antiseptik). Uzimajte svakog dana po jednu ili dve kašičice ove mešavine naročito tokom zimskog perioda da bi povećali otpornost organizma i zaštitli se od prehlade i gripa.

Pratite nas na našoj Facebook stranici