Image
Brokoli piletina 1
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Selen je esencijalni mineral ( naš organizam ga ne sintetiše) prisutan u našem organizmu u tragovima, što znači da je potrebno unositi ga hranom da bi zadovoljili dnevne potrebe.

On nam je neophodan za normalan rad štitne žlezde i od vitalnog značaja je za reproduktivno, srčano, imunološko i kognitivno zdravlje. Selen je moćan antioksidant, bori se protiv štetnih slobodnih radikala, štiti ćelije od oštećenja i na taj način smanjuje rizik za razne bolesti.

Dnevne potrebe za selenom su 70mcg.

Prirodni izvori selena:

Brazilski orah

Brazilski orasi su najbolji izvor selena.

Jedan brazilski orah može pružiti više od  preporučenih dnevnih potreba ovog minerala (68-91 mcg) pa nije preporučljivo konzumiranje više od 2-3 ovog oraha dnevno.

Školjke

Ostrige su najbolji izvor selena među školjkama. Pored toga one su jedan i od najboljih izvora cinka. 

Uz to su bogate bakrom, vitaminom B12 i vitaminom D.

Porcija od 6 ostriga daje 76% preporučene dnevne vrednosti selena.

Brokoli i povrće

Brokoli i ostalo povrće takođe mogu da vam obezbede dnevne potrebe za selenom.

Dobrih izvora među njima su: spanać, zeleni grašak, pasulj krompir. Ovo je dobar izvor za vegeterijance, ali samo sa povrćem ne biste se zadovoljili vaše dnevne potrebe za selenom.

Jagnjeća jetra

Ova vrsta mesa je značajan izvor esencijalnih hranljivih materija, bogata B vitaminima, gvožđem, bakrom,vitaminima A i D i mnogim drugim vitaminima i mineralima.

Jetra je takođe veoma bogata selenom, a porcija od 120 grama jagnjeće jetre  sadrži oko 133% preporučene dnevne vrednosti.

Čia semenke

Sve semenke sadrže selen, ali čia semnke sadrže najviše među njima.

Porcija od 28 grama daje 29% preporučenog dnevnog unosa selena, a pred toga one su dobar izvor omega -3 masnih kiselina i dosta minerala. 

Odlične su za smuti, u kombinacijama sa žitaricama ili za tzv čia puding koji se pravi sa mlekom.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici