Image
Lepa koza 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Zdrava izbalansirana ishrana obezbediće vam sve hranljive sastojke koje vašoj koži trebaju da bi bila lepa, negovana, zategnuta i zdrava.

Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, koji regeneriše kožu doprinosi njenoj normalnoj funkciji. Omega-3 masne kiseline hidriraju kožu, deluju protivupalno (sprečavaju akne, psorijazu).

Vitamin A održava vašu kožu zdravom i blistavom, čuva je od bakterija i drugih patogena, štiti je od štetnog UV zračenja i sprečava bore. Selen može pomoći u sprečavanju raka kože dok je cink bitan za proces zarastanja rana.

Pogledajte neke od namirnica koji će poboljšati kvalitet vaše kože i učinite je zdravom i lepom:

Narandže

Ovo citrusno voće je bogato vitaminom C koji je potreban za stvaranje kolagena za jaku i zdravu kožu i vitaminom A potrebnog za normalan rast i razvoj, on regeneriše, hidrira kožu i štiti je od ekcema.

Ostrige

Ostrige su bogate proteinima, gvožđem i mineralom cinkom (3 ostrige obezbediće vam preporučeni dnevni unos cinka) koji oporavlja oštećenu kožu i suzbija akne. 

Borovnice

Borovnice su super bogate antioksidantima koji eliminišu štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije kože od oštećenja i sprečavaju njeno preveremeno starenje, stvaranje bora. Uz to su odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina I minerala a pritom su niskokalorične.

Šargarepa

Šargarepa je bogata beta- karotenom koji se u organizmu razlaže i daje nam vitamina A neophodan za zdravu i lepu kožu. Ovo povrće poboljšava varenje, detoksikuje i jača organizam, otklanja umor od napornog umnog rada.

Brazilski orah

Brazilski orasi su bogati selenom (samo dva oraha zadovoljiće vam dnevni unos selena), kalcijumom, magnezijumom i proteinima ali je visokokalorična namirnica pa nemojte preterivati.

Tuna

Tuna je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje održavaju vašu kožu mekom, elastičnom, imaju protivupalno dejstvo i sprečavaju akne, crvenilo. Pored toga ova riba sadrži veliku količinu cinka, selena i proteina i pripada veoma hranljivim namirnicama pa eto razloga da je uključite u ishranu.

Paradajz

Ova niskokalorična namirnica je bogata viminima A, C i likopenom (posebno kuvani paradajz) moćnim antioksidantima, koji štite kožu od štetnog UV zračenja, sprečavaju njeno starenje i smanjuje rizik od raka kože .
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici