Image
Indijski zacini 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Indijska kuhinja pruža niz hranljivih jela sjajnog ukusa i mirisa a prepuna bogatih sastojaka koji smanjuju upalu, srčana oboljenja i pomažu u ublažavanju i lečenju raznih bolesti.

Raznobojni i ukusni začini redovno korišćeni u indijskoj kuhinji pružaju niz zdravstvenih koristi za naš organizam. Pogledajmo neke od tih začina:

Kurkuma

Ovaj začin prelepe boje je prirodni antiseptik, antioksidant koji pokazuje antikancerogeno i protivupalno dejstvo. Kukruma se pokazala naročito dobrim za upalu i oporavak mišića nakon treninga.

Kardamon

Aromatičan začin poput kardamona poboljšava metabolizam glukoze, varenje, sprečava taloženje masti u predelu stomaka, kao dobar diuretik pomaže kod tegoba urinarnog trakta. On pomaže u lečenju bolesti disajnih organa pa je čaj od ove ukusne biljke u kombinaciji sa cimetom dobra pomoć kod simptoma prehlade i gripa kao što su bolno, upaljeno grlo i promuklost.

Kumin

Kumin ( sastojak poznate začinske mešavine garam masale) pruža antimikrobna svojstva. On inhibira rast i razmnožavanje gljivica, bakterija, virusa, jača imunološki sistem i čuva zdravlje.

Možda vas zanima: KUMIN - začin za mršavljenje i dobro varenje

Karanfilić

Studije su pokazale da koncetrovano ulje karanfilića ubija 80 procenta ćelija raka jednjaka. Ovaj začin leči upalu grla i usne duplje, reguliše nivo glukoze u krvi i pomaže kod nesanice.

Đumbir

Koren đumbira prepun je antioksidanata koji smanjuju oksidativni stres i usporavaju starenje. On detoksikuje organizam, poboljšava metabolizam i pozitivno deluje kod kardiovaskularnih oboljenja.

 Takođe pročitajte: Đumbir lekovita svojstva i zašto ga treba jesti 

Recept: Žuto blago sa kurkumom i đumbirom

Korijander

Pored toga što daje posebnu aromu jelima korijander je začin koji ublažava stomačne tegobe poput zatvora, nadutosti, mučnine, dijareje. Ovaj začin je prirodni antiseptik čisti telo od otrova, snižava krvni pritisak, pomaže kod urinarnih infekcija, lek je anemiju, snižava holesterol, ublažava menstrualne bolove i simptome reume. 

Cimet

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog začina smanjuje nivo "lošeg" LDL holesterola, triglicerida uz povećanje "dobrog" HDL holesterola. Kao izvor vitamina C, minerala ( gvožđa, mangana, magnezijuma) i antimikrobnom dejstvu on je prirodni lek za prehladu i grip. Cimet u kombinaciji sa medom jača vaš imunutet i čuva vas od raznih štetnih mikroba.

Pratite nas na našoj Facebook stranici