Image
Karanfilic 1
Photo: maxpixel.net (free for commercial use)

Karanfilić ili klinčić je tropska biljka koja se uzgaja u delovima Južne Amerike i Azije i na tržištu se može naći kao kao karanfilić u zrnu, mleveni ili kao ulje. Karanfilić je začin koji se koristi u kuhinji najviše za slatka jela, bogat je važnim mineralima, vitaminima i antioksidantima.

Ovaj začin  je dobar izvor vlakana, eteričnih ulja ,sadrži vitamin C, K, E, folnu kiselinu, od minerala u njemu su prisutni kalcijum, mangan (koji je bitan za zdrave i jake kosti), magnezijum, gvožđe, cink.

Kuvano vino uz dodatak cimeta i karanfilića je savršen napitak koji nas greje u hladnim zimskim danima, leči prehladu i odličan je za ublažavanje kašlja.

Klinčić je jak antioksidant

Vitamin C i eugenol ga čine moćnim antioksidantom koji suzbija slobodne radikale, jača imunitet, čuva ćelije od oksidativnog stresa i smanjuje rizik za mnoge bolesti. Istraživanja su pokazala da eugenol u njemu smanjuje rizik od nastanka kancera dojke.

Ublažava zubobolju

Zahvaljujući visokom udelu eugenola ovaj začin ima antibakterijsko, antigljivično, antivirusno i protivupalno dejstvo. Ulje karanfilića je odličan antiseptik i analgetik koji vam može pomoći kod bolova u grlu i zubobolje.  

Prirodni lek za probavne smetnje

Karanfilić povoljno deluje na digestivni sistem, neguje sluzokožu želuca, sa jakim antimikrobnim dejstvom uspešno otklanja bakterije i gljivice iz probavnog trakta (efikasan je kod kandide, stafilokoke), smanjuje gasove, nadutost, grčeve. Eto dobrog razloga da ga dodate u čaj i poboljšate probavu.

Opušta i priprema za san

Ako ste pod stresom, nervozni, napeti i imate problema sa nesanicom, ulje karanfilića vam može pomoći da se opustite, smirite i osiguraće vam dobar san.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici