Image
Grejpfrut 1
Photo: pixnio.com (free for commercial use)

Grejpfrut je citrusno voće bogato hranljivim sastojcima, vodom (skoro 90 % ona čini), organskim kiselinama, vitaminima (A, C, folnom kiselinom, biotinom, pantotenskom kiselinom, tiaminom), mineralima (sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, bakar), dijetalnim vlaknima, moćnim antioksidantima (crveni grejp je bolji izvor flavonoida i antocijanina od žutog) koji štite ćelije od oštećenja, a siromašno kalorijama.

Iako možda niste njegov obožavatelj zbog gorkog i specifičnog ukusa  brojne zdravstvene koristi koje on pruža nateraće vas da ga uključite u svoju ishranu!

Pravo je vreme za grejpfrut – Ojačajte imunitet

Kao i svi pripadnici citrusnog voća, grejp je odličan izvor vitamina C (jedna polovina ovog ploda zadovoljiće čak 52 % preporučenog dnevnog unosa za ovaj vitamin) pa je sa razlogom omiljen tokom zimskih meseci u vreme prehlade i gripa.

Ovaj vitamin kao antioksidant štiti telo od štetnog uticaja slobodnih radikala koji izazivaju upalu i razne bolesti, doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema, skraćuje vreme trajanja prehlade i gripa, poboljšava apsorpciju gvožđa u organizmu, smanjuje umor, iscrpljenost, bitan je za izgradnju kolagena koji regeneriše i jača kosti, krvne sudove, kožu, desni. Ako želite osvežavajući niskokalorični napitak pun vitamina C (sadrži više ovog vitamina od narandže) i A koji će podržati vaš imunitet napravite svež sok od grejpa i ojačajte organizam.

Za dobro zdravlje creva

Grepfrut je odličan izvor dijetalnih vlakana, pektina. Pektini kao rastvorljiva vlakna, pokreću creva, doprinose njhovom redovnom pražnjenju, eliminšu nagomilane štetne materije iz njih, štite od zatvora, vezuju se za holesterol i pomažu u uklanjanju naslaga sa arterija.

Za bolji san

Pre spavanja pojedite crveni grejp za bolji i kvalitetniji san. Ovo voće je bogato likopenom, antioksidantom koji pospešuje san, a takođe pokazuje protivupalno dejstvo koje smanjuje oksidativni stres, regeneriše vaše telo dok spavate, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od raka pankreasa, bešike, materice.

Čuva ćelije od oštećenja

Ovo citrusno voće sadrži fitonutrijente limonoide za koja su istraživanja pokazala da deluju kao antioksidanti koji sprečavaju oštećenje ćelija, pomažu u snižavanju holesterola i imaju jako antikancerogeno dejstvo.

Prevencija dijabetesa tipa 2

Grejp je namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, što znaci da se glukoza sporije apsorbuje u krvotok, nivo insulina se održava ravnomerno, ne dolazi do naglok skoka šećera u krvi čime se smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.
Istraživanje iz 2013 godine je pokazalo da veća potrošnja borovnica, jabuka, grožđa, banana i grejpfruta bila je povezana sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Hidrira organizam

Grejpfrut čini 88 % voda. Kao niskokalorična namirnica, bogata hranljivim sastojcima, on hidrira organizam, pruža osećaj sitosti. Iako je sok od grejfruta čest napitak za doručak, korisnije za organizam je ako pojedemo celovito voće jer tako unosimo i potrebna vlakna.

Za jake kosti i zube

Grejpfrut sadrži pristojne količine kalcijuma i fosfora. Ova dva minerala su glavne strukturne komponente kostiju i zuba, pomažu u njihovom održavanju, daju im jačinu i čvrstinu.

Napomena: Zbog sposobnosti grejpa da blokira neke enzime bitne za apsorpciju lekova, pre upotrebe grejpfruta ili soka od grejpfruta porazgovarajte sa svojim lekarom ukoliko uzimate neke lekove.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici