Image
Godzi bobice 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Osušene bobice jačaju vaš imunitet, sprečavaju starenje kože i štite vid.

Ove bobice poseduju različita antibakterijska, antigljivična i protivupalna svojstva i smatraju se super hranom.

Godži bobice su bogate vlaknima, proteinima (obezbeđuju nam sve esencijalne aminokiseline), antioksidansima, dobar izvor vitamina C, karotenoida, minerala (cinka, kalcijuma, selena i veliku količinu gvožđa).

Kako one deluju na naš organizam?

1. Sprečavaju anemiju

S obzirom da sadrže veliku količinu minerala gvožđa, 15 puta više od spanaća, a i visoku dozu vitamina C (više nego pomorandža) koji poboljšava apsorpciju gvožđa odlične su protiv anemije, umora i za jačanje imuniteta.

2. Sprečavaju starenje kože

Ekstrakt ovih bobica čuva kožu od štetnih UV zraka, sprečava njeno prevremeno starenje, i smanjuje rizik za nastanak raka zahvaljujući antioksidativnim svojstvima vitamina C i beta-karotena.

3. Snižavaju holesterol

Najnovija istraživanja pokazuju da bobice Godži pomažu u snižavanju nivoa “lošeg“ LDL holesterola, čime smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

4. Bobice pune snažnih antioksidanata

Moćni antioksidanti u Godži bobicama štite organizam od dejstva štetnih slobodnih radikala, i na taj način sprečavaju razne neurodegenerativne bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest, kardiovaskularne bolesti i rak.

5. Sprečavaju dijabetes

Istraživanja su dokazala da godži bobice pokazuju hipoglikemijska svojstva tj snižavaju nivo šećera u krvi i pomažu u sprečavanju dijabetesa.

6. Sprečavaju očna oboljenja

Prisustvo antioksidanata zeaksantina u Godži bobicama štiti oči i vid, neutrališe štetne slobodne radikale koji mogu dovesti do katarakte, gubitak vida i drugih očnih bolesti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici