Image
Ehinacea 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Približava nam se jesen polako ali i period kada kreću virusi koji mogu biti veoma iscrpni po naš organizam. Sada je vreme da poradimo na svom imunitetu, da ga osnažimo kako bi nas zaštitio od prehlade i gripa. 

Naravno prednost uvek treba davati prirodnim sredstvima, a ehinacea je pravi primer za to kako da na bezbedan i efikasan način to postignemo.

Echinacea je višegodišnja biljka koja se obično uzgaja u Severnoj Americi i Evropi. U sastavu ima polisaharide, flavonoide, tanine, eterična ulja, vitamine A, C, minerale gvožđe, bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum i ima lekovito dejstvo na naš organizam.

Ova biljka ima antibakterijsko, antimikotično i antivirusno dejstvo. Ehinacea je savršen lek protiv prehlade, gripa i drugih infekcija (smatra se jednim od najboljih i najdelotvornijih prirodnih lekova protiv virusa), dobro je sredstvo za jačanje imuniteta, podstiče mentalno zdravlje i olakšava probleme sa kožom.

Imamo ih tri vrste:

Echinacea purpurea (ova vrsta biljke se uglavnom koristi za preparate)

Echinacea angustifolia

Echinacea pallida

Lekovito dejstvo ima i nadzemni (listovi, cvet) i podzemni deo biljke (koren) ali se za pripremu preparata od nje najčešće koriste listovi i cvetovi.

Sprečava i leči prehladu i grip

Ovu biljku je prirodni antibiotik i ima jako antivurusno dejstvo pa je nabolje koristiti preventivno (ne duže od 4-6 nedelja) tokom zimskih meseci kada smo posebno izloženi raznim virusima i infekcijama (ili čim nam se simptomi jave), ona je imunostimulator, stimuliše proizvodnju imunih ćelija (jača imunitet našeg organizma) i fagocitozu (kada naše imune ćelije uništavaju patogene mikroorganizme (viruse, bakterije) izazivače upale čime skraćuju vreme trajanja prehlade i pomaže bržem oporavku od bolesti.

Leči afte, infekcije grla

Sa jakim antibakterijskim, antgljivičim i protivupalnim dejstvom pomaže kod upornih i bolnih afti, smiruje upaljene desni, gljivične i bakterijske infekcije usta (naročito je delotvorna kod stafilokoke i nekih vrsta gljivica). Sprej za grlo od ehinacee je odličan u ovu svrhu.

Antioksidant

Kao namirnica sa antioksidantivni dejstvom suzbija štetne slobodne radikale, smanjuje oksidativni stres i dokazano uništava ćelije raka. U kombinaciji sa vitaminom C koje je takođe jak antiokidant pokazuje sinergiju i jako delotvorno dejstvo.

Čaj od ehinacee je biljni napitak koji se najčešće pravi od biljke Echinacea purpurea. Ostale vrste, uključujući E. angustifolia i E. pallida, takođe se mogu koristiti kao sastojak u nekim čajevima i ekstraktima. 

Konzumiranjem čaja od ehinacee možete osetiti peckanje jezika ali to nije mana već dokaz efikasnosti ove biljke kako kažu neki biljni proizvođači. 

Ako vam se ne sviđa ukus čaja sa ehinaceom, kod prehlade i gripa ili preventivno konzumirajte ehinaceu u tabletama ili tinkturama (koji su često obogaćeni vitaminom C).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici