Image
Secer 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Šećer je više od običnog začina, on čini našu hranu mnogo ukusnijom ali nažalost nije tako dobar kada je zdravlje u pitanju. Šećer ili saharoza je disaharid, tj. šećer koji se sastoji od dva monosaharida (prosta šećera) - glukoza i fruktoza.

Previše šećera može naneti mnogo više štete našem organizmu nego što mislimo. Konzumiranje previše šećera povezano je sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i rak.

Štetna dejstva šećera

Gojaznost

Prevelik unos šećera ostavlja ozbiljne posledice na organizam i zdravlje a gojaznost je još jedna od njih. Preterano konzmiranje šećera dovodi do stvaranja masti u organizmu što može dovesti do povećanja telesne težine.

Dijabetes

Prekomerna upotreba namirnica bogatih šećerima dovodi do porasta glukoze u krvi i pojačanog lučenja insulina što sve povećava rizik od nastanka dijabetesa.

Crpi zalihe hroma

Našem organizmu je potreban mineral hrom za održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi kao i održavanje normalnog metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina. Unos previše šećera troši naše zalihe ovog minerala, dovodi do njegovog nedostatka čime se otežava regulacija nivoa glukoze u krvi.

Manjak energije

Hrana sa visokim sadržajem šećera izaziva nagli skok glukoze u krvi nakon čega sledi njen pad. Ovako česte oscilacije šećera u krvi mogu se negativno odraziti na našu energiju i dovesti do uspona i padova energije.

Slabiji imunološki sistem

Šećer negativno utiče i na naš imunitet,on dovodi do njegovog slabljenja. Kada je imunitet oboren smanjuje se sposobnost tela da se bori protiv infekcija i bolesti i povećava se rizik od bakterijskih i virusnih infekcija.

Loše utiče na jetru

Kada konzmumiramo obrok bogat ugljenim hidratima naš organizam ga razlaže na glukozu. Deo glukoze se koristi kao izvor energije, dok se višak skladišti kao glikogen u telu. Kada su zalihe glikogena popunjene a u krvi postoji višak glukoze, ovaj višak će biti transformisan u masti. Jetra je jedno od mesta gde se ovaj višak masti skladišti.

Nakupljanje masti u jetri vremenom može dovesti do ozbiljnijih oboljenja poput dijabetesa tipa 2 i masne jetre. Promena načina ishrane i redovna fizička aktivnost ključni su načini za lečenje bolesti masne jetre.

Dijete koje savetuju izbegavanje šećera

Navodimo neke od dijeta koje savetuju izbacivanje šećera iz ishrane.

Keto dijeta

Keto dijeta je postala veoma popularna i potiče od sedamdesetih godina prošlog veka, kada su doktori ustanovili da kompletno izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane pomaže lećenju mnogih bolesti. Ta popularnost se zadrzala do danasnjih dana.

Lipo DIET

LipoDIET (www.lipodiet.com) je žigom zaštićena dijeta novijeg datuma koja ne tretira sve ugljene hidrate podjednako, već se fokusira na kompletno izbacivanje iz ishrane rafinisanog šećera (prvenstveno fruktoze). Za razliku od keto dijete lakša je za primenu i pruža više raznolikosti u ishrani, a podjednako je efikasna.

Paleo dijeta

Osnovne postavke Paleo dijete kažu da bi trebalo da jedemo onako kako smo se to činili desetinama hiljada godina ranije, pre pojave poljoprivrede i daleko pre industrijalizacije. To isključuje iz ishrane sve mahunarke, krompir, žitarice, i slično LIPO dijeti, a za razliku od keto dijete, dozvoljen je unos voća i povrća.

Pratite nas na našoj Facebook stranici