Image
Nar 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Mnogo je stvari koje možete učiniti kako bi sačuvali dobro zdravlje srca i smanjili rizik od srčanih bolesti. Svakodnevna fizička aktivnost, prestanak pušenja, umereno konzumriranje alkohola, kontrola stresa kao i redovna poseta lekaru pozitivno će uticati na kardiovaskularno zdravlje.

Jedna od najjednostavnijih promena u načinu života koja će se povoljno odraziti na zdravlje vašeg srca je da povedete računa o svojoj ishrani i da počnete da se hranite zdravije.

Studije su pokazale da se kardiovaskularne bolesti mogu sprečiti odgovarajućom ishranom, a mi vam u ovom članku predstavljamo neke od najboljih namirnica kada je zdravlje srca u pitanju.

Prednost treba dati ishrani bogatoj voćem, povrćem, integralnim žitaricama, ribom, posnijim mesom, orašastim plodovima, nemasnim mlečnim proizvodima uz smanjen unos namirnica bogatih mastima, hoelsterolom, natrijumom.

Mahunarke

Ishrana bogata mahunarkama (grašak, pasulj, soja, sočivo, leblebije) može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sočivo je odličan izvor proteina, vlakana, magnezijuma, folne kiseline, kalijuma koji mogu sniziti krvni pritisak, nivo holesterola i smanjiti rizik od stvaranja plaka na zidovima arterija.

Leblebije su pune kalijuma, vitamina C, B6, fosfora, dijetalnih vlakana, proteina i odlična su grickalica koja snižava holesterol i čuva od srčanih bolesti.

Crveno vino

Crveno vino pored toga što će vam pomoći da se opustite posle napornog radnog dana ono takođe može poboljšati nivo „dobrog“ HDL holesterola, smanjiti nivo lošeg LDL i sprečiti nakupljanje holesterola. Ono je odličan izvor antioksidanata koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i štite arterije od oštećenja pa je ovo piće ako se konzumira u umerenim količinama dobra prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Bademi

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da konzumiranje badema može poboljšati pamćenje, koncetraciju ali i smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Šaka ovih ukusnih orašastih plodova dnevno može sniziti nivo holesterola, smanjiti apsorpciju „lošeg“ LDL holesterola i smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Cvekla

Cvekla je namirnica koja se može pohvaliti visokim sadržajem antioksidanata, vitamina, minerala, belančevina. Korenasto povrće poput cvekle održava krvne sudove zdravim, reguliše krvni prirtisak, može smanjiti nivo homocisteina i time smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nar

Ovo ukusno i osvežavajuće voće je sjajan izvor antioksidanata koji će sprečiti oksidaciju lošeg holesterola, sprečiti kardiovaskularne bolesti, dijabetes, moždani udar, Alchalmerovu bolest. Uživajte u ovom voću za zdraviju kožu, jetru, zglobove.

Grejpfrut

Ovo južno voće specifičnog mirisa i ukusa je veoma bogato hranljivim sastojcima. Kao namirnica puna dijetalnih vlakana, kalijuma, vitamina C, likopena doprinosi dobrom zdravlju srca.

Riba

Tunjevina, losos, sardina, skuša su masna morska riba puna omega-3 masnih kiselina i antioksidanata koji smanjuju upalu, nivo holesterola i triglecirida u krvi, sprečavaju razvoj ateroskleroze i podstiču zdravlje srca.

Smeđa riža

Pirinač je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta. Smeđi pirinač je svakako zdraviji i bolji izbor od belog pirinča i svakako bi njemu trebalo da date prednost kad je ova žitarica u pitanju. Pružiće vam potrebne vitamine, minerale, proteine, magnezijum, kalcijum, vlakna, vitamine B grupe i puno antioksidanata i odličan je u prevenciji dijabetesa i bolesti srca.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je proizvod pun vitamina, minerala, vlakana, enzima, dobrih bakterija, antioksidanata i njegovo uključivanje u ishranu pomaže u snižavanju holesterola, triglicerida i čuva srce.

Krastavac

Krastavac je niskokalorična namirnica bogata vodom (96 % čini ona) antioksidantima, vlaknima, proteinima i važnim mikronutrijentima (kalijumom, magnezijumom, jodom, gvožđem, vitaminom C, K). Uključivanjem ovog povrća u ishranu pored toga što će vas zaštiti od srčanih bolesti pružiće vam bolji rad bubrega, želuca, blagotvorno delovati kod problema sa hemoridima, čirevima.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici