Image
Himalajksa so 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Himalajska ružičasta so je vrsta kamene soli koja se dobija iz rudnika soli u Pakistanu. To je oblik soli koja je tražena zbog svoje lepe ružičaste nijanse koja potiče od određene količne gvožđa, a prodaje se kao zdravija zamena za kuhinjsku so.

Istina, iako himalajska ružičasta so može imati više traga nekih važnih hranljivih materija, poput magnezijuma, ova lepa so je izuzetno slična uobičajenoj soli.

Uprkos mnogim zdravstvenim tvrdnjama o himalajskoj ružičastoj soli, hemijski je slična uobičajenoj kuhinjskoj soli, a to je natrijum hlorid (NaCl) koji sadrži do 98 %.

Kako je pravilnikom predviđeno jodiranje kuhinjske soli (kalijum jodidom) radi sprečavanja gušavosti tako da je i ona jodirana kao i bela kuhinjska so.

Himalajska ružičasta so sadrži dodatne minerale i elemente koje obična kuhinjska so ne sadrži. Na primer, himalajska ružičasta so sadrži kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen, bakar, fosfor, hrom, mangan, cink u tragovima, minerale koje će organizam iz nje lako usvojiti, a koji su potrebni vašem telu da bi ostalo zdravo, ova so detoksikuje organizam, poboljšavaja apsorpciju važnih nutrijenata i čuva vaše zdravlje. 

Mineral magnan doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa, dok kalcijum jača kosti, čuva njihovu gustinu i smanjuje rizik od osteoporoze.

Međutim, ukupni iznosi su veoma niski i morala bi se pojesti nezdrava količina ove soli da bi se unelo malo minerala.

Topla kupka sa dodatkom ove soli relaksiraće um i telo, smanjiće stres i napetost, opustiće napete mišiće i pripremiće organizam za spavanje zahvaljujući mineralu magnezijumu u njoj.

Elektroliti u njoj poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, natrijum hlorida održavaju dobru ravnotežu tečnosti u organizmu, obezbeđuju dobru hidriranost organizma čime omogućavaju njegovo dobro funkcionisanje. Ova so održava dobru ravnotežu kalijuma i natrijuma u organizmu i doprinosi normalizaciji krvnog pritiska.

Zbog antibakterijskog i antiseptičnog dejstva, sprečava krvarenje desni, eliminiše patogene bakterije iz usta, neguje oralno zdravlje.

Kako je i u ovoj soli glavni sastojak natrijum vodite računa o količini soli koju unosite na dnevnom nivou jer veće količine natrijuma mogu negativno uticati na vase zdravlje, mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i srčanih bolesti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici