Image
Crni biber 1
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Crni biber je jedan od najpoznatijih i najstarijih začina u ishrani, dobija se sušenjem nepotpuno zrelih plodova biljke iz reda puzavica.

Crni biber ne samo da je koristan za aromu (aromu mu daju eterična ulja koja čine 1,5-2%), već je i bogat izvor minerala i hranljivih materija. 

Ovaj začin je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A , C, K, sadrži i vitamine B grupe (B1, B2, B6, B9), od minerala (bakar, gvožđe, kalcijum, mangan, fosfor, cink) i treba ga koristi redovno zbog njegovog lekovitog dejstva na ceo organizam.

Na tržištu se moze naći kao mleveni biber, biber u zrnu i kao ulje bibera.

Zašto bi trebalo da zabiberite svoje jelo:

1. Alkaloid piperin ga čini veoma moćnom namirnicom

Alkaloid, piperin koji daje crnom biberu poznatu ljutinu i ima mnogo efekata na organizam, smanjuje bol (ulje crnog bibera je posebno dobro za reumatske bolove, bolove u mišićima, kod artritisa) poboljšava disanje i deluje protivupalno.

2. Odličan za mršavljenje i detoksikaciju organizma

Crni biber sadrži sastojke koji ubrzavaju metabolizam, podstiču sagorevanje kalorija i odlična su pomoć onima koji žele da izgube koji kilogram. On je i dobar diuretik pa će vam pomoći da izbacite sve toksične materije iz organizma i time poboljšate svoje zdravlje.

3. Bogat antioksidantima

Crni biber je takođe bogat antioksidansima, koji štite ćeliju od slobodnih radikala i štite od raznih bolesti, uključujući rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes.

4. Otklanja nadutost i gasove

Ovaj začin povoljno deluje na varenje, stimulisaće lučenje želudačne kiseline (poboljšaće varenje i apsorpciju hranljivih materija), ubrzaće metabolizam, a kako poseduje antibakterijsko dejstvo sprečiće razvoj loših bakterija u crevima i smanjiće stomačne tegobe poput nadutosti, gasova.

5. Suzbija simptome prehlade i gripa

Sa jakim antimikrobnim i protivupalnim dejstvom odlična je pomoć ako ste prehlađeni. Napitak od kuvanog crnog vina i crnog bibera je vrlo efikasan za to.

6. Smanjuje šećer u krvi

Mnoge kulture koriste crni biber za pomoć u upravljanju dijabetesom, a nedavna istraživanja pokazala su da jedinjenja koja se nalaze u crnom biberu i mogu pomoći u kontroli šećera u krvi.

7. Može vam pomoći za bolne i upaljene desni

Napravite smesu od malo bibera, soli i vode i njome nežno izmasirajte bolne desni, zahvaljujući protivupalnom dejstvu brzo će vam olakšati simptome.

Znamo da je hrana mnogo ukusnija kad je što boje začinjena i tu se biber podrazumeva ali ako imate problema sa želucem ili hemoroidima nemojte preterivati sa ovim začinom, svedite ga na minimum.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici