Image
Aronija 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Aronija je bobičasto voće koje vodi poreklo iz Severne Amerike, a danas se uzgaja i na našim prostorima.

Bobice aronije se mogu jesti sveže, sušene ili se od njih prave sokovi, sirupi, čaj, marmelade, pite i druge ukusne poslastice.

Aronija je namirnica izuzetno bogata hranljivim materijama, odličan je izvor biljnih vlakana, širokog spektra vitamina (A, C, E, K, B grupe) i minerala (cink, magnezijum, kalcijum, jod, kalijum, gvožđe).

Ove bobice su veoma jak antioksidant i pripisuje im se antikancerogeno dejstvo

Bobice aronije sadrže velike koncetracije tanina, vitamina C, E flavonoida, naročito antocijana (od kojih potiče njihova lepa tamna boja) i smatraju se najmoćnijim biljnim antioksidantom. Ovi antioksidanti suzbijaju štetne slobodne radikale, čuvaju ćelije od oksidativnog stresa, usporavaju starenje i smanjuju rizik od srčanih, neurodegenerativnih bolesti (demencije, Alchajmerove bolesti) i naročito raka debelog creva čije se dejstvo prepisuje moćnim antocijanima u njima.

Pruža dobru zaštitu očima

Ove zdrave i lepe bobice sadrže veliku količinu flavonoida, beta-karoteina, luteina i zeaksantina i veoma su dobre za zdravlje očiju.

Ovi antioksidanti štite ćelije oka od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Povoljno deluje na kardiovaskularni sistem

Aronija je bogata mineralom kalijumom koji opušta krvne sudove, smanjuje povišen krvni pritisak, doprinosi normalnom srčanom ritmu i pozitivno utiče na zdravlje srce. Vlakna u njoj usporavaju apsoprciju holesterola iz hrane, reguliše njegov nivo, antioksidansi kojima ove bobice obiluju sprečavaju oksidaciju “lošeg” holesterola, njegovo nakupljanje na arterijama i sve to doprinosi nižem nivo holesterola  čime čuvaju srce i krvne sudove.

Bogata je dijetalnim vlaknima

Aronija je hrana bogata vlaknima koja su neophodna za zdrav probavni sistem, ona pokreću creva, odlična su pomoć kod zatvora, otklanjaju gasove, nadutost, zaustavljaju proliv, smiruju grčeve u stomaku, takođe mogu usporiti apsorpciju šećera i holesterola u krvi, što za posledicu ima stabilizaciju šećera u krvi i niži nivo holesterola. Vlakna vam mogu pomoći da se duže osećate siti, pa je ova voćkica dobra na meniju za dijetu.

Leči malokrvnost

Kao namirnica bogata gvožđem, folatima i vitaminom C (7 -10 puta sadrži više ovog vitamina nego limun, pomorandža i drugi citrusi i južno voće) ona jača imunitet, štiti od prehlade i gripa, 
poboljšava krvnu sliku, sok od aronije odlična je pomoć kod anemije, umora, iscrpljenosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici