Image
Brokoli 1
Photo: live.staticflickr.com (free for commercial use)

Brokoli pripada grupi krstastog povrća i smatra se jednim od najhranljivijih povrća i ako se pravilno priprema, zaista može biti ukusan dodatak bilo kojem obroku.

Njegovom konzumacijom dobijamo važne hranljive materije, minerale vitamine, biljna vlakna a uz to je niskokalorična namirnica sa niskim glikemijskim indeksom od 10 (znači da se šećeri polako apsorbuju u krvotok bez naglog skoka što je dobro za dijabetičare.

On je odličan izvor vitamina K neophodnog za zgrušavanje krvi, za jake i zdrave kosti i zube, vitamina C koji jača naš imunitet i štiti nas od prehlade i gripa, ubrzava zarastanje rana, vitamina A bitnog za održavanje normalnog vida i zdrave i negovane kože, folata koji smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, dok od minerala sadrži kaljum, gvožđe, mangan fosfor.

Da bi se iskoristilo što više hranljivih sastojaka iz njega najbolje ga je jesti u svežem obliku ili kratko obariti.

Ovo su dobri razlozi da što češće jedete ovo povrće!

Štiti od raka

Studije su pokazale da krstasto povrće kao što je brokoli, karfiol, kupus sadrže aktivne sastojke koje se bore protiv raka i smanjuju rizik od raka debelog creva, pluća, dojke, prostate.

Dovedite svoju liniju do savršenst uz pomoć ove namirnice

Kao niskokalorična namirnica, jedna šolja brokolija nam daje 50 kalorija i namirnica bogata biljnim vlaknima 5 grama po šolji odličan je za one koji žele da smršaju. Vlakna poboljšavaju varenje, sprečavaju zatvor, snižavaju holesterol, regulišu nivo glukoze u krvi i daju nam duži osećaj sitosti nakon jela čime smanjujemo unos bespotrebnih kalorija i doprinose zdravom mršavljenju. 

Sprečava anemiju

Ovo povrće kao odličan izvor gvožđa i vitamina C koji poboljšava apsorpciju gvožđa je odličan borac protiv anemije, praćene umorom i iscrpljenošću.

Reguliše nivo šećera u krvi

Studije su pokazale da konzumiranje namirnica  bogate vlaknima  među kojima je i brokoli povezano sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Vlakna povećavaju sitost nakon obroka i usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata iz creva čime se sprečava nagli skok šećera u krvi što rezultira stabilizacijom glukoze u krvi.

Savršen izvor antioksidanata

Brokoli je namirnica bogata moćnim antioksidantima koji eliminišu slobone radikale, štite ćelije od oštećenja i smanjuju rizik od mnogih oboljenja poput kardiovaskularnih, neuroloških i kancera. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici