Image
Srecna zena 1
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Uzimanje što raznovrsnije i pravilno kombinovane hrane ključni je element za održavanje ravnoteže dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Pametniji odabir hrane koji uključuje integralne žitarice, orašaste plodove, povrće, voće, posnije meso, mahunarke i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama može vam pomoći da poboljšate svoje raspoloženje i smanjiti simptome depresije.

Ipak napominjemo da ova hrana ne zamenjuje terapiju ili lečenje koje vam je vaš lekar prepisao, već se ona može sprovoditi zajedno sa propisanim planom lečenja.

Jedite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama 

Ove esencijalne kiseline, ulaze u sastav membrane nervnih ćelija i pokazuju antidepresivno i protivupalno dejstvo. Omega-3, posebno EPA I DHA, bitne su za razvoj i zdravlje mozga i nervnog sistema, one poboljšavaju kognitivne funkcije. One utiču na poboljšanje raspoloženja i istraživanja su pokazala da su ljudi koji koznumiraju više masne ribe u manjem riziku od anksioznosti i depresije. 

Najbolji izvor ovih važnih kiselina su: skuša, sardina, losos, tuna, orašasti plodovi, lan i laneno ulje, čia semenke, riblje ulje.

Losos je pored omega-3 masnih kiselina, bogat proteinima, vitaminom B12 (koji podiže energiju, poboljšava raspoloženje, smnjuje rizik od depresije i anksioznosti) i vitamina D čiji nedostatak u organizmu (koji je češće zimi zbog slabijeg izlganja Suncu) nas može učinit neraspoloženim, razdražljivim i izložiti većem riziku od depresije.

Namirnice poput jaja, pečurki, mleka i mlečnih proizvoda su takođe dobar izvor vitamina D.

Banane

Ovo južno voće je bogato vitaminima B grupe koji omogućavaju dobru funkciju nervnog sistema i magnezijumom (koji opušta sve mišiće u telu, smanjuje umor, nervozu, otklanja napetost, nesanicu i štiti od depresije). Aminokiselina triptofan koju banane takođe sadrže u telu se pretvara u serotonin (hormon sreće) koji čini da se osećate srećnije, opuštenije i raspoloženije.

Tamnozeleno lisnato povrće

Ova grupa povrća (spanać, kelj, blitva, zelje, rukola) je bogata važnim hranljivim materijama, vlaknima (koja nam daju sitost i stabilizuje nivo šećera u krvi), gvožđem (koje ulazi u sastav hemoglobina bitnog za transport kiseonika u organizmu, daje nam snagu, otklanja umor, iscrpljenost i čini nas raspoloženijim i dorbo funkcionalnim) i vitaminima B grupe bitnim za energetski metabolizam i dobru funkciju nervnog sistema, poboljšavaju koncetraciju, povoljno deluju kod depresije i omogućavaju da se organizam lakše izbori sa stresom, umorom, povećanim mentalnim naporom. 

Ovo povrće puno je folata koji stimulišu lučenje hormona sreće, bore se portiv stresa i sprečavaju razdražljivost i depresiju.

Integralne žitarice, avokado, brokoli, sočivo, artičoka, pasulj, grašak, kikiriki, leblebije, suncokret, pileća džigerica, kozije mleko su takođe dobar izvor folata i ako ih dodate u vašu ishranu mogu vam poboljšati raspoloženje.

Crna čokolada

Crna čokolada (sa najmanje 70% kakaoa) je bogata magnezijumom, gvožđem, fosforom i antioksidantima koji povoljno delujue na nervni sistem. Ona stimuliše lučenje hormona sreće serotonin (koji smanjuje nervozu, poboljšava raspoloženje i kvalitet sna) i endorfin (koji smanjuje stres i anksioznost, opušta nas i stvara osećaj zadovoljstva) i predstavlja prirodni antidepresiv. Čokolada je i kalorična pa budite umereni u njenoj konzumaciji!

Probiotske namirnice

Kiseli kupus, fermentisani mlečni proizvodi (kefir, jogurt, kiselo mleko) vam mogu pomoći da se osećate srećnije i zadovoljnije jer negujući zdravu crevnu floru (oni sadrže dobre bakterije) oni održavaju i dobru sintezu serotonina (hormona sreće) koji se oko 95 % sintetiše baš u digestivnom traktu. Osim što poboljšavaju raspoloženje oni jačaju vaš imunitet i čuvaju dobro zdravlje.

Zeleni čaj

Napitak od ove biljke je pun antioksidanata koji eliminišu slobodne radikale i čuvaju nervni sistem, mozak i srce od oštećenja.

Aminokiseline i antioksidanti u njemu osvežavaju um i telo, opuštaju mozak, smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje pa je ovaj čaj idealan napitak kada želite da ojačate vaše dobro raspoloženje i zdravlje.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici