Image
Losos 1
Photo: rawpixel.com (free for commercial use)

Losos predstavlja jednu od često konzumiranih riba zahvljajući njenom bogatom hranljivom sastavu i visokom udelu omega-3 masnih kiselina i proteina (sa esencijalnim aminokiselinama) bitnih za dobro funkcionisanje organizma.

Ova riba je odličan izvor vitamina D, A, B grupe (B1, B3, B6, B12), minerala (selena, fosfora, kalcijuma, cinka, kalijuma, magnezijuma), proteina (odlična zamena za piletinu ili govedinu) koji su bitni za rast i razvoj organizma, sintezu hormona, vitamina, jak imunitet, za mišićnu masu, za jake i zdrave kosti.

Selen je neophodan za pravilnu funkciju štitne žlezde, kalijum reguliše krvni pritisak, srčani ritam, vitamin D  za čvrste kosti i jak imunitet, vitamini B grupe za jake nerve i dobar metabolizam, u lososu su velike količine retko prisutnog vitamina B12 koji je bitan za sintezu DNK i crvenih krvnih zrnaca, sprečava anemiju, odlična pomoć kod lošije koncentracije i poremećaja ravnoteže.

Masna riba poput lososa je siromašna zasićenim mastima, a bogata nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

Važno je napomenuti da divlji losos ima veću hranljivu vrednost od gajenog lososa, više proteina, vitamina i minerala, a manje zasićenih masti i kaIorija i svakako je bolji izbor.

Obilje omega-3 masnih kiselina

Losos je riba koja se može pohvaliti visokom koncentracijom omega-3 masnih kiselina (samo orasi i laneno seme sadrže više od njega) i nešto manjom količinom omega-6 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline u lososu od kojih 2/3 čine DHA, a 1/3 EPA,  su polinezasićene masne kiseline koje pokazuju protivupalno dejstvo, bitne su za dobru funkciju i zdravlje mozga, poboljšavaju rad metabolizma, čuvaju srce i imaju blagotvorno dejstvo na ceo organizam.

Za dobro zdravlje srca i krvnih sudova

Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama (naročito DHA i EPA čiji je losos savršen izvor) smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti poput visokog nivoa “lošeg “ holesterola i triglicerida u krvi, visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara. Uključite u ishranu masnu ribu barem 2 puta nedeljno i učinite nešto dobro za vaše srce i krvne sudove.

Antidepresivno dejstvo i manji rizik od neurodegenerativnih bolesti

DHA, omega- 3 masna kiselina čini 15-20 % masnih kiselina u našem mozgu od 60% ukupnih masnoća i veoma je bitna za pravilan razvoj i funkciju mozga i mentalnih funkcija, a masna riba poput lososa je veoma dobar izvor ovih važnih kiselina. Konzumiranje ribe bogate ovim masnim kiselinama poboljšava memoriju, koncentraciju, smanjuje rizik od depresije, pada kognitivnih funkcija, neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove. Magnezijum čiji je losos sjajan izvor smanjuje stres, opušta mišiće, napete nerve i ceo organizam. 

Omega 3 masne kiselina iz lososa čuvaju i dobar vid

Riba poput lososa čuva dobar vid i funkciju oka zahvaljujući omega- 3 masnim kiselinama i vitaminu A u njoj. Istraživanja su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti rizik od nastanka ili olakšati simptome kod već postojećeg sindroma suvog oka (koji mnogi imaju, a koje prati peckanje, zamor, svrab, osećaj stranog tela u oku) kao i sprečiti razvoj degeneracije makule kod starijih ljudi. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici