Image
Citrusno voce 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Dobra cirkulacija krvi od vitalnog je značaja za dobro funkcionisanje organizma i za naše celokupno zdravlje. Kroz cirkulaciju krv dostavlja hranjive materije i kiseonik u celo telo, podstičući rast ćelija i zdravu funkciju organa. 

Neki od simptoma koji ukazuju na problem sa lošom cirkulacijom uključuju slabu koncentraciju, osećaj hladnoće, hladne ruke i stopala, glavobolje, grčevi u nogama, slabiji imunitet.

Kombinacija zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, dobre hidriranosti organizma, održavanje zdrave telesne težine, izbegavanje cigareta može pomoći u poboljšanju cirkulacije.

Evo pogledajte koje to namirnice mogu povoljno delovati na cirkulaciju:

Voće

Citrusno voće (pomorandže, limun) i drugo voće bogato vitaminom C, su prirodno sredstvo za razređivanje krvi i za jačanje zidova kapilara. Lubenica je bogata likopenom antioksidantom koji čuva ćelije od oštećenja, snižava „loš“ LDL holesterol i čuva srce i krvne sudove.

Crna čokolada

Ova poslastica je bogata flavonoidima, snažnim antioksidantima koji opuštaju krvne sudove, poboljšavaju cirkulaciju krvi, snižavaju „loš“ holesterol i krvni pritisak. Uvek birajte one crne čokolade sa najmanje 70 % kakaa.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, oraha su bogati vitaminima C, A, B ,E, mineralima magnezijumom i gvožđem koji doprinose bojoj cirkulaciji krvi.

Kajenska paprika

Kajenska paprika je ljuta jer sadrži kapsaicin, koji podstiče protok krvi i pomaže da vaše arterije funkcionišu u najboljem redu. Kajenska paprika stimuliše srce i jača kapilare i arterije.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici