Image
Lubenica 1
Photo: pexels.com (free for commercial use)

Lubenica, je jedno od najkarakterističnijih letnjih voća, ima malo kalorija (100 grama lubenice daće nam samo 30 kalorija) i bogata je vodom. Takođe je odličan izvor likopena i vitamina A i C.

Lubenica pripada porodici bundeva i vodi poreklo iz tropske Afrike. Boja kore se kreće od čisto zelene,preko prugaste do prošarane beličastom bojom. Mogu biti okruglog ili ovalnog oblika i težine do 30 kilograma.


Takođe pročitajte:

Prirodne namirnice za detoksikaciju debelog creva

Ostanite hidrirani tokom leta pomoću ovih zdravih i laganih namirnica


Ugljeni hidrati u lubenici su uglavnom šećeri (polovinu čini fruktoza) i malo vlakana. 

Lubenica ima visoki glikemijski indeks od 76, što znači da može dovesti do naglog porasta šećera u krvi pa bi trebao biti umeren u njenom konzumiranju i treba je kombinovati sa hranom niskog glikemijskog indeksa ovo se posebno odnosi na dijabetičare.

Potpuno zrela crvena lubenica sadrži veće količine hranljivih sastojaka od manje zrele ružičaste lubenice. Jedna porcija lubenice je dobar izvor vitamina C, koji jača naš imunitet, potpomaže sintezu kolagena koji obnjavlja kožu, zube, krvne sudove, sprečava anemiju, ubrzava zarastanje rana i vitamina A, moćnog antioksidanta, koji čuva zdravlje naših očiju, neguje kožu. Konzumiranjem ove poslastice dobićete i vitamine B grupe (B1, B5, B6), bakar, kalijum.

Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da je uključite u ishranu:

1. Bori se sa dehidratacijom

Lubenica  je 92% vode, što je čini vrlo hidratantnim izborom hrane. Uz hidrataciju ćete dobiti i dodatne mikroelemente.

2. Ima više likopena od paradajza

Lubenica je jak antioksidant zahvaljujući visokom udelu likopena (potpuno zrela lubenica ga sadrži više nego paradajz). 

Ovaj antioksidant neutrališe štetne slobodne radikale, čuva kožu od štetnog UV zračenja, smanjuje rizik za rak kože, snižava “loš” LDL holesterol, čuva srce i krvne sudove.

On takođe poboljšava insulinsku osetljivost i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Ostali antioksidanti u lubenici uključuju flavonoide, karotenoide i triterpenoide.

3. Doprinosi mršavljenju

Kao namirnica sa puno vode (92%) koja nam daje duži osećaj sitosti i smanjuje apetit i sa vrlo malo kalorija, odlična je pomoć kod zdravog mršavljenja.

4. Smanjuje bol u mišićima i poboljšava cirkulaciju

Istraživanja su pokazala da se aminokiselina citrulin prisutna u značajnim količinama u lubenici, u telu pretvara u arginin, koji poboljšava cirkulaciju krvi i opušta mišiće. Postoje studije koje pokazuju da dodaci citrulina mogu umanjiti osećaj umora tokom vežbanja.

Pratite nas na našoj Facebook stranici