Image
Bobicasto voce 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Bubrezi su mali organi u donjem delu trbuha i imaju važnu ulogu u organizmu. Oni filtriraju otpadne i štetne materije iz krvi i eliminišu ih iz organizma preko mokraće, važnu su  za regulaciju ravnoteže vode i elektrolita, održavanje acido-bazne ravnoteže, za lučenje ranih hormona i drugog.

Bolesti kao što su dijabetes i visoki krvni pritisak mogu uticati na njihov rad.

Neke namirnice mogu poboljšati rad bubrega, dok druge mogu štetno delovati  na njih.

Sledećih par namirnica mogu pomoći zdravim bubrezima da pravilno funkcionišu i sprečiti njihova oštećenja:

Voda

Redovan unos dovoljno vode je neophodan za pravilan rad bubrega. Bubrezi su važni za ravnotežu vode i minerala u organizmu, pa nedovoljnim unosom vode  sprečavamo eliminaciju nagomilanih štetnih  toksina urinom i time štetimo našim bubrezima i celom organizmu.

Preporučen dnevni unos vode je 40 ml po kg telesne mase.

Masna riba

Losos, tuna i druge masne ribe su sjajan izvor omega-3 masnih kiselina, koje organizam ne može sam da sintetiše pa ih je neophodno uneti putem hrane.

Dokazalo se da omega-3 masne kiseline  mogu smanjiti nivo masti u krvi i sniziti visoki krvni pritisak koji  povećava rizik za bolesti bubrega. 

Slatki krompir

Slatki krompir (batat) je sličan belom krompiru, ali zbog više vlakana može se sporije razgraditi, što sprečava nagli skok šećera u krvi i inuslina.

On je i dobar izvor vitamina i minerala, poput kalijuma, koji mogu pomoći u ravnoteži nivoa natrijuma u organizmu i smanjuju njegov uticaj na bubrege.

Međutim, slatki krompir kao hrana bogata kalijumom, nije poželjna za osobe koje su na dijalizi. 

Tamno lisnato zeleno povrće

Tamno lisnato zeleno povrće poput spanaća, kelja i blitve, su odličan izvor vitamina, minerala, vlakana i antiokisdanata.

Međutim, ovo povrće  je sa velikom količinom  kalijuma, pa možda nije pogodna za osobe na dijalizi.

Bobičasto voće

Bobičasto voće (jagode, maline, borovnice, kupine, brusnice) su pune hranljivih sastojaka i antioksidanata koje štite naše ćelije od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali.

Jabuke

Jabuke su prava riznica vitamina, minerala i važnog vlakna-pektina. Pektini mogu sniziti nivo šećera i holesterola u krvi i time smanjiti rizik za razna bubrežna oboljenja. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici