Image
Jesenje voce 1
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Uravnotežena i raznovrsna ishrana je bitna za normalno i zdravo funkcionisanje organizma i ključ je dobrog zdravlja.

Jesen je uveliko stigla, a sa njom i veliki izbor svežeg voća koje je u ovom periodu najukusnije i koje nam pruža vitamine, minerale i nutrijente za dobar imunitet i koje bi svakako trebalo da bude deo zdrave ishrane.

Kupujte voće kontrolisanog porekla i to što svežije kako bi sastojci ostali potpuno sačuvani. Kad god ste u mogućnosti prednost dajte organskim plodovima ili kupujte od malih proizvođača za koje znate da nisu tretirani raznim pesticidima i hemijom.

Voće i povrće sa našeg podneblja je odličan i pravi izbor.

Pogledajte koje bi to voće trebalo da se nađe na vašem jelovniku tokom jeseni:

Kruške

S obzirom na sočnost, prijatan ukus i miris, kruške su veoma cenjeno voće koje se može naći na tržištu preko cele godine ali su najzdravije i najukusnije od polovine jula do oktobra kad im je sezona.

Ona je hranljivo i ukusno voće bogata dijetalnim vlaknima (sadrži pektine više od jabuke), vitaminima ( A, C, B grupe), mineralima (gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, bakrom) i antioksidantima koji štite organizam od starenja i raznih bolesti. Ona poboljšava varenje, otklanja zatvor, dobra je za trudnice zbog folata koje sadrži, jača kosti, reguliše nivo holesterola, štiti srce, čuva vid i neguje kožu. Ovo voće takođe jača vaš imunitet, detoksikuje organizam i pomaže vam da u predstojećoj sezoni gripa ostanete što zdraviji.

Jabuke

Ovo jabučasto voće je jedan od najznačajnijih jesenjih plodova koji imaju značajnu hranljivu i dijetetsku vrednost. Dobar su izvor vitamina (A, B1, B2,B6, folata), minerala, rastvorljivih vlakana (pomažu kod proliva i zatvora), flavonoida. One jačaju imunitet, snižavaju holesterol, pomažu kod zdravog gubitka težine, hrane mozak (poboljšava pamćenje i usporava starenje mozga), čiste zube i sprečavaju razvoj karijesa i pune su antioksidanata koji štite od nekih vrsta kancera.

Kako se najviše vitamina i minerala nalazi u kori jabuke najbolje je ih ne ljuštiti i naravno uvek birajte plodove za koje znate da nisu tretirani raznim pesticidima i hemijskim preparatima.

Grožđe

U bobicama grožđa prisutna je voda (70-80 %), ugljeni hidrati, organske kiseline, pektinske materije, fenolna i azotna jedinjenja, vitamini (C, B, A), minerali (gvožđe, mangan, bakar, magnezijum, kalijum, fosfor), glukoza, saharoza, fruktoza i druge materije. Ono je bogat izvor bioflavonoida, jedinjenja koja mu daju boju, a koja imaju jak antioksidativni efekat i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, Alchajemerove bolesti.

Ovo voće stimuliše varenje, čisti organizam od toksina (najviše korisnih i lekovitih materija se nalazi u semenkama i pokožici), blagotvorno deluje na imunološki sistem, sprečava anemiju, daje snagu, smiruje nervni sistem, čuva gustinu kostiju, hidrira kožu, daje joj elastičnost.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici