Image
Secerac 2
Photo: freeimg.net (free for commercial use)

Slatki kukuruz je jedan od članova porodice trava Gramineae sa pšenicom, ječmom i pirinčem. 
100 grama ovog kukuruza daće nam 342 kalorije. Takođe ima nizak glikemijski indeks što znači da se polako apsorbuje u krvotok, bez naglog skoka glukoze u krvi, a sve to rezultira stabilizacijom nivoa šećera u krvi.

Evo zašto je dobro jesti kukuruz šećerac?

Dobar izvor vitamina A

Slatki kukuruz ima visok sadržaj beta karotena. Beta karoten se u zidovima creva i jetre razlaže na dva molekula vitamina A.
Ovaj vitamin A ima antioksidativno dejstvo (štiti nas od kardiovaskularnih bolesti, makularne degenercije oka i raka), jača nam imunitet i neophodan je za dobar vid, lepu i zdravu kožu. 

Sprečava anemiju

Folna kiselina pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i njen nedostatak u organizmu dovodi do nepravilnog sazrevanja ćelija krvi, gubitka apetita i anemije.
Kukuruz je uz to dobar izvor gvožđa koji je potreban za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca.

Visok sadržaj vitamina B grupe

Kukuruz šećerac ima visok sadržaj vitamina B grupe, niacina i tiamina. Niacin povećava "dobar " HDL holesterol, štiti srce i krvne sudove i sprečava kardiovaskularne bolesti, dok je tiamin bitan za mišićni sistem, dobru funkciju nervnog sistema i dobrih kognitivnih funkcija (koncentracija, pamćenje, učenje).

Reguliše nivo holesterola

Niacin potpomaže stvaranje "dobrog" HDL holesterola, čuva srce i smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti. Kukuruzno ulje pomaže u snižavanju “lošeg” LDL holesterola, čime smanjuje rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici