Image
Stevija 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Pripadate onima koji vole slađu kafu, slatkiše, ali ipak Vas brinu kalorije koje unosite sa njima i koji se mogu odraziti negativno, ne samo na Vašu liniju nego i na zdravlje (previše šećera negativno se odražava na zdravlje naših zuba, može dovesti do gojaznosti, insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2)?

Za poboljšanje ukusa proizvoda umesto šećera na tržištu možemo naći razne veštačke zaslađivače (poput saharina, aspartmana, natrena) koji nemaju energetsku vrednost, ne dolazi do promene koncentracije šećera u krvi pa dijabetičari mogu da ih koriste. Jedan od prirodnih zaslađivača i svakako zdravija zamena za šećer je stevia / stevija.

Stevia ili Stevija je prirodni zaslađivač koji se dobija iz listova biljke Stevia rebaudiana koja je poreklom iz Južne Amerike. Listovi ove biljke imaju veoma sladak ukus koji potiče od glikozida i u svom sastavu sadrži vitamine C, B grupe, minerale kalcijum, magnezijum, selen, cink, etarska ulja i antioksidante.

Odlična je za zaslađivanje čajeva, kafe, slatkiša, bezbedna je za kuvanje i pečenje (termostabilna je) i može se koristiti u svim vrstama hrane.

Oblici u kojima se stevia nabavlja i koristi

Na tržištu se može naći kao mlevena biljka, ekstrakt stevije, tablete i tečna stevija. 

Najprirodniji i najzdraviji oblik je mlevena stevija (neprerađena koja zadržava lekovita svojstva, zelene je bolje i dobija se sušenjem i mlevenjem biljke), 40 puta je slađa od šećera, dobra je za smutije, salate, soseve.

Ekstrakt stevije je prah bele boje, 200-300 puta slađi od šećera. U ovom slučaju biljka prolazi određeni tehnološki proces prerade i može sadržati razne zaslađivače i aditive.

Mlevena stevija ima malo jači miris što joj je negativna strana, dok je ekstrakt u vidu belog praha i nešto slabijeg mirisa pošto je biljka prošla određeni proces prerade.

Za razliku od šećera ovaj prirodni zaslađivač nema kalorijsku vrednost, njen glikemijski indeks je 0, ne dovodi do povećanja glukoze u krvi i mogu je koristiti osobe sa metaboličkim poremećajima, uključujući i dijabetičare kao i osobe sa insulinskom rezistencijom.

Važne napomene

Kada kupujete ovaj zaslađivač obavezno čitajte deklaraciju i tražite čistu steviju jer pri tehnološkom procesu prerade same biljke mogu se dodavati razni aditivi kako bi se sačuvao sastav i senzorna svojstva. U sastavu bi najbolje bilo da piše 100 % stevija ali ipak je više proizvoda sa nekim dodatkom poput fruktoze, dekstroze, alkoholnih šećera (koji tu ne bi trebali da budu prisutni, a ako ih ima neka bude to zanemarljiv procenat) i u tom slučaju vodite računa da u sastavu piše da sadrži najmanje 95 % steviol glikozida. 

Ako se odlučite za redovnu upotrebu stevije, a imate neki od metaboličkih poremećaja, obavezno se prethodno konsultujete sa lekarom.

Pratite nas na našoj Facebook stranici