Image
Smuti 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Smuti, napitak koji pored toga što se jednostavno i brzo priprema, on je ukusna i zdrava užina ili obrok koja vam može pomoći da zadovoljite preporučene dnevne unose važnih hranljivih namirnica poput voća i povrća, zdravih masti.

Kako bi napravili napitak koji je ukusan, zdrav ali i privlačan na pogled potrebno je da obratite više pažnje na sastojke koji ga čine poput tečnosti, voća, povrća, izvora proteina, zdravih masti i drugih dodataka koji će korigovati ukus. Kao i njihove proporcije.

Kada pripremate smuti imajte u vidu i vaše zdravstveno stanje. Ako vodite računa o sadržaju šećera, odnos voća i povrća koje će te koristiti je važan u tom slučaju ili ukoliko imate problema sa održavanjem željene telesne težine, trudite se da izbegavate visokokalorične namirnce poput mlečnih proizvoda sa visokim procentom masti ili raznih putera od orašastih plodova.

Tečnost

Tečnost je ključni sastojak smutija. Dodavanjem previše tečnosti dobićete smuti koji je redak, a ipak sa premalo tečnosti dobićete gust napitak koji nećete moći da pijete pomoću slamčice.

Kako bi dobili smuti željene konzistencije imajte u vidu i sadržaj vode u voću i povrću koje koristite. U slučaju da koristite voće bogato vodom poput jagoda, lubenice, ananasa, bobičastog voća, dinje i povrće kao što su krastavac možda ćete dodati samo malu količinu tečnosti.

U koliko niste sigurni koliko je tečnosti optimalno za vašu mešavinu sastojaka dodajte je postepeno u blender.

Kao tečna baza može vam poslužiti: sojino mleko, bademovo mleko (ili mleko od drugih orašastih plodova), kokosova voda, oveseno mleko, kravlje mleko, grčki jogurt.

Proteini

Bez obzira da li želite samo da povećate dnveni unos proteina ili da obnovite energiju i zadovoljite potrebe vašeg organizma nakon treninga neki od ovih sastojaka mogu vam pomoći da vaš smuti obogatite proteinima na prirodan način i bez veštačkih dodataka.

Neke od namirnica koje možete korititi su: grčki jogurt, puter od orašastih plodova, orašasti plodovi (badem, lešnik, orah, indijski orah, pistaći).

Koju količinu proteina ćete dodati zavisi od vas ali imajte u vidu i veličinu porcije. Orašasti plodovi mogu upiti tečnost dok će jogurt učiniti vaš smuti vodenijim.

Voće i povrće

Voće i povrće će obogatiti vaš smuti važnim mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima (koja sprečavaju zatvor i hrane dobre bakterije u crevima), odličnim ukusom i brojnim zdravstvenim blagodatima.

Za pripremu smutija možete korisiti sveže ili zamrznuto voće i povrće. Najbolje je koristi zamrznuto voće koje će zgusnuti i ohladiti dobijeni napitak, a i pritom je pristupačnije od svežeg voća i povrća i može se duže čuvati.

Možete koristiti sve vrste voća, po želji, a mi vam preporučujemo neko od ovih: Banane, breskve, zelene jabuke, bobičasto voće (borovnica, malina, kupina, višnja), kivi, ananas, tropsko voće poput manga, papaje.

Dodavanje povrća u smuti pored uticaja na vitaminisko-mineralni sastav može uticati i na boju (cvekla daje sjajnu ružičastu boju) i konzistenciju dobijenog napitka.

Ukoliko vam ne smeta malo pulpe u smutiju, možete dodati i hrskavo povrće poput paprike i celera dobre izvore proteina, masti i vode. Ukoliko niste ljubitelj ovakvih smutija koristite lisnato zeleno povrće poput blitve, spanaća ili oljuštenog krastavca.

Najčešće koriščeno povrće za smuti: tikvice, krastavci, šargarepa, lisnato zeleno povrće (spanać, blitva, kelj).

Zdrave masti

Kako biste obogatili vaš smuti važnim makronutrijentima i postigli kremastiju strukturu potrebno je dodati malo zdravih masti.

Orašasti plodovi, čia semenke, semenke sunckoreta, lana, avokado, kokosovo ulje su odlični izvori zdravih mononezasićenih masti koje drže sitost i povoljno deluju na zdravlje srca i krvnih sudova.

Za poboljšanje ukusa i mirisa možete koristiti i neke dodatke poput: začina (cimet, muskatni oraščić, kurkuma), zaslađivača poput meda, javorovog sirupa, kakao u prahu, začinske biljke kao što je menta i druge po želji.

Bezbroj je kombinacija, stavite vaše željene sastojke u blender, kratko izmiksajte i uživajte u napitku.  
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici