Image
Pekan orasi 1
Photo: pikrepo.com (free for commercial use)

Pekan orasi su jedna od najčešće korišćenih ukusnih orašastih plodova domorodaca Severne Amerike i Meksika. 

Pekan orah ima sladak i mastan ukus, bogati su proteinima, nezasićenim masnim kiselinama (omega 3 i omega 6 masnim kiselinama), vitaminima, mineralima i antioksidantima. Imaju sadržaj masti preko 70% što je najveći sadržaj među svim orašastim plodovima.

Ovi plodovi su idelni kako za slatka tako i za slana jela, odlično se slažu uz pahuljice za doručak. Poznata „pita s pekanom“ je Američka poslastica u kome je pekan glavna komponenta. 

Zašto je dobro jesti ove orahe?

1. Čuvaju srce i krvne sudove

Pekan orasi sadrži veliku količinu antioksidanata koji snižavaju “loš” LDL holesterol u krvi, a povećavaju “dobar“ HDL holesterol čime čuvaju naše srce i krvne sudove i sprečavaju srčane bolesti. 

2. Doprinose regulaciji šećera u krvi

Pekan orasi su hrana bogata magnanom. Ovaj mineral se nalazi u pankreasu, doprinosi normalnom lučenju insulina što za posledicu ima stabilizaciju nivoa glukoze u krvi a sve to smanjuje rizik za dijabetes.

Pekan orasi mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa. Istraživanja pokazuju da unos orašastih plodova kao što su pekan orasi smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

3. Jačaju kosti i smanjuju rizik od osteoporoze

Cink, magnan, bakar u ovim orasima doprinose jačanju koštane mase, čine naše kosti jačim i otpornijim na lomove, pa su posebno korisni za žene u postmenopauzi, starije osobe i za osobe sa osteporozom.

4. Protivupalno dejstvo

Pekan orasi sadrže bakar koji ima moćno protivupalno dejstvo naročito kod simptoma artritisa kao što su bol i ukočenost.

5. Za pravilan rad mozga

Minerali u ovim orasima doprinose pravilnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema. Bakar je antioksidant koji neutrališe štetne slobodne radikale i čuva ćelije od oštećenja čime smanjuje rizik za neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove.

6. Ublažavaju simptome PMS-a

Pekan orasi kao izvor minerala mangana mogu pomoći u smanjenju simptoma PMS-a, kao što su grčevi i promena raspoloženja. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici