Image
Limun 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Limun je najčešće korišćeno citrusno voće koje daje svežinu, poboljšava ukus, aromu raznim napicima i jelima i predstavlja namirnicu sa malo kalorija, a puno vitamina C pa je savršeno voće za dobar imunitet, a i vitku liniju.  

Ovo voće ima malo kalorija (100 grama sadrži 29 kcal), a puno vitamina C (obezbeđuje nam više od polovine preporučenog dnevnog unosa), antioksidanata koji čuvaju organizam od raznih bolesti,  znatne količine voćne limunske kiseline, njegovom konzumacijom dobićemo i malo vitamina B grupe (B1, B5, B6, folate) i minerala gvožđa, kalijuma kalcijuma, magnezijuma.

Njegovo pozitivno delovanje na zdravlje prepisuje se pre svega visokoj koncetraciji vitamina C koji dobijamo njegovom konzumacijiom. Ovo citrusno voće reguliše metabolizam, sprečava skorbut (bolest usled dugotrajnijeg nedostatka vitamina C), jača zube i desni, detoksikuje organizam. Stresna stanja zahtevaju povećane potrebe za vitaminom C koji će vam povratiti energiju, popraviti raspoloženje i zaštititi od depresije.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Limun je odličan izvor vitamina C koji stvara kolagen za regeneraciju i jačanje krvnih sudova, kao jak antioksidant čuva ćelije od oksidativnih oštećenja, sprečava oksidaciju lošeg holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Usporava starenje kože

Vitamin C je moćan antioksidans koji može doprineti dobrom zdravlju kože i sprečiti njeno starenje. On doprinosi sintezi kolagena koji obnavlja kožu, čini je lepom, elastičnom, zategnutom, kao antioksidant štiti kožu od UV zraka, usporava nastanak bora, smanjuje rizik od raka kože

Jača imunitet

Vitamin C kojim ovo voće obiluje igra važnu ulogu u dobroj imunološkoj funkciji pa je limun naročito dobar tokom zimskog perioda kada su nam dobar imunitet i otpornost organizma posebno bitni kako bi se sačuvali od virusa i drugih mikroba i sprečili prehladu i grip. Zahvaljujući svom antibakterijskom  i antivirusnom dejstvu voda sa limunom je odlična pomoć za inficirano grlo.

Anemija i limun

Citrusno voće, poput limuna povoljno deluje na smanjivanje malokrvnosti zahvaljujući vitaminu C koje poboljšava apsorpciju gvožđa, doprinisi dobroj sintezi hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, vraća nam izgubljenu snagu, smanjuje umor, malaksalost i štiti od anemije.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici