Image
Sargarepa 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Šargarepa (Daucus carota ) pripada grupi korenastog povrća i spada u veoma lekovite namirnice, smatra se da leči čak preko 30 bolesti.

Najbolje je jesti u svežem stanju (ako volite hrskave grickalice, odlična je za užinu, za vitaminske salate), dodaje puno hranljivih sastojaka  supama, čorbama i drugim jelima, koristi se za proizvodnju kaša, kašastog soka i za proizvodnu dečje hrane.

Ovo povrće bogato je pektinima, eteričnim uljima, beta - karotinom (koji joj daje naranadžastu boju), vitaminima D, E i B grupe, od minerala  kalcijumom, jodom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom. Ovo korenasto povrće izvor je ugljenih hidrata i biljnih vlakana ali osobe koje vode računa o unosu kalorija ne moraju da brinu pošto je niskokalorična namirnica.

Dobra je za kardiovaskularni sistem

Šargarepa sadrži fitohemikalije sa jakim antioksidativnim i protivupalnim dejstvom i smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti. Polifenoli u njoj stimulišu lučenje žuči, snižavaju nivo holesterola i triglicerida. Vlakna u šargarepi poboljšavaju varenje, snižavaju holesterol i doprinose stabilizaciji glukoze u krvi. Dok kalijum čiji je šargarepa dobar izvor, snižava krvni pritisak.

Za dobar imunitet i lepu kožu

Šargarepa je odličan izvor beta-karotina koji se u našem organizmu (digestivnom traktu) razlaže na dva molekula vitamina A. Ovaj vitamin je moćan antioksidant, suzbija štetne slobodne radikale i čuva ćelije od oštećenja. On ima višestruku ulogu u našem organizmu - štiti sluznice organa za varenje, organa za disanje, mokraćnih kanala, jača imunitet, neophodan za rast i razvoj organizma, čuva kožu od štetnog UV zračenja, doprinosi zdravoj i lepoj koži, kosi i noktima.

Poboljšava vid

Šargarepa je odličan izvor vitamina A, uključujući karotenoide lutein i zeaksantin, koji su moćni antioksidanti, čuvaju ćelije oka od štetnog dejstva slobodnih radikala i prevremnog starenja, smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Smanjuje rizik od raka

Karotenoidi u njoj je čini odličnom namirnicom za smanjenje rizika od kancera. Beta-karoten se razlaže na vitamin A, koji je snažan antioksidant, suzbija štetne sobodne radikale, čuva ćelije od oksidativnih oštećenja i smanjuje rizik za mnoge bolesti među kojima i one najteže kancera.

Odlična za varenje

Ovo korenasto povrće je bogato dijetalnim vlaknima, koja povoljno deluju na organe za varenje, čuvaju zdravlje creva, eliminišu toksine i štetne materije iz njih, sprečavaju zatvor, nadutost, gasove. Supe, čorbice od nje su odlična pomoć kod dijareje (nadokadiće nam izgubljenu tečnost i bitne minerale, sprečiće dehidrataciju), dok sok od šargapere smiruje gorušicu.

Da bi što bolje iskoristili njene hranljive sastojke  jako je bitno kako je konzumiramo - ne treba je ljuštiti, već blago sastrugati koru, najbolje je jesti u svežem stanju (rendana sveža nam pruža najbolju iskoristljivost bitnog karotina), a ako se termički prerađuje predlog je kuvanje na pari ili kratkotrajno blanširanje u što manjoj količini vode.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici