Image
Seme suncokreta 3
Photo: torange.biz (free for commercial use)

Vitamin E je liposolubilan vitamin (rastvorljiv u mastima), sa antioksidativnim dejstvom. Ovaj vitamin nam je neophodan za jak imunološki sistem, za zdrave krvne sudove, usporava starenje ćelija i održava kožu mladom.

Manjak vitamina E je redak, ali svakako se fokusirate na ove namirnice i osigurajte redovan unos vitamina E. 

Brokoli

Ova kupusnjača je  dobar izvor proteina i vitamina E. Odličan je za detoksikaciju organizma, snižava loš holesterol i ima antikancerogena dejstva. Da bi ste zadržali sve hranljive sastojke iz njega nemojte ga obrađivati na visokoj temperaturi, kratkotrajno blanširanje je sasvim dovoljno.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E, moćnim antioksidantom koji štiti ćelije od štetnih slobodnih radikala i mononezasićenim mastima koje smanjuju nivo "lošeg" LDL holesterola i čuvaju srce.

Bademi

Bademi daju nešto manje od 15 mg  vitamina E, na 100 g, a takođe su bogati proteinima, rastvorljivim vlaknima, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.

Seme suncokreta

Ako želite zdravu užinu grickajte ove semenke. Prepune su esencijalnih hranljivih sastojaka, uključujući vitamin E, magnezijum, bakar, vitamin B1, selen i puno vlakana. 

Jaja

Jaja su izvor biološki vrednih proteina, minerala gvožđa, fosfora, vitamina A, D, B2, B5, B9 i B12, i vitamina E (1,2 mg na 100 g). 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici