Image
Mirodjija 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Mirođija (naučno poznata Anethum graveolens) je aromatična začinska biljka koja se koristi stotinama godina u kulinarske i lekovite svrhe. Može se koristiti u svežem ili sušenom obliku, odlična je za salate, soseve, jela sa ribom. Eterično ulje dobijeno iz njenih semenki i lišća koriste se za aromatizovanje jela, lekovite preprate, za mirišljave sapune, kreme, ima blago sedativno dejstvo i povoljno deluje kod anskioznosti.

Mirođija nam pruža dobre količine važnih nutrijenata, dijetalnih vlakana, eteričnih ulja, minerala kalijuma, fosfora, bakra, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitaminima C, A, B grupe, flavonoida.

Ona pokazuje mnoga lekovita svojstva zahvaljujući monoterpenima, mineralima, flavonoidima i aminokiselinama u njoj. Deluje opuštajuće na nervni sistem, podstiče mokrenje, eliminaciju toksičnih materija i daje snagu. 

Snižava šećer u krvi

Mirođija sadrži eugenol, esencijalno ulje koje može pomoći kod snižavanja šećera u krvi što je posebno važno za dijabetičare.

Ublažava stomačne tegobe

Ukoliko imate problema sa varenjem, gasove, nadutost, zatvor, čaj od mirođije vam može pomoći. Pokrenuće rad creva, poboljšaće varenje i ublažiće stomačne tegobe i grčeve. Ona je dobar diuretik i detoksikator organizma, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, toksine i štetne materije i povoljno će delovati na ceo organizam.

Opušta i umiruje organizam

Eterično ulje mirođije je pokazalo analgetsko i antidepresivno dejstvo. Ono je blagi sedativ, deluje opuštajuće na organizam, smanjuje napetost, nervozu i pomaže vam da lakše zaspite. 

Jača organizam

Sveža mirođija je odličan izvor vitamina C (100 grama sadrži oko 85 mg) koji stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, jača odbrambenu sposobnost organizma prema virusima, bakterijama i čuva nas od raznih infekcija.

Štiti od osteoporoze

Zahvaljujući bogatstvu minerala kalcijuma (100 grama nam pruža 208 mg) koji predstavlja glavnu strukturnu komponente kostiju, dajući im čvrstinu i jačinu, mirođija čuva gustinu i dobro zdravlje kostiju i smanjuje rizik od njihovog propadanja koje može dovesti do osteoporoze. Ova biljka pokazuje protivupalno dejstvo pa može ublažiti simptome i tegobe kod pacijenata obolelih od artritsa.

Pokazuje antigljivično dejstvo

Esencijalno ulje semena mirođije pokazuje protivupalno i antigljivično dejstvo i može pomoći u borbi sa upornim gljivičnim infekcijama, među kojima i kandidom
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici