Image
Orasi 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Orasi su predstavnici jezgrastog voća (koje uključuje badem, lešnik, indijski orah) i imaju visoku hranljivu vrednost.

Njihovo jezgro je bogato „zdravim“ mastima, belančevinama, vlaknima vitaminima i mineralnim materijama i mogu biti hranljiva i zdrava užina ili ukusan dodatak širokom spektru recepata, slanim jelima, salatama, kašama sa žitaricama, kolačima.

Mladi zeleni plodovi oraha puni su joda, gvožđa, vitamina C, koriste se za proizvodnju likera orahovače koja ima blagotvrono dejstvo na naš imunitet, ona je i stari narodni lek za štitinu žlezdu zahvaljujući visokoj koncetraciji joda.

Orasi su odličan izvor vitamina B grupe (folata, tiamina, piridoksina), od minerala pružaju nam bakar, magnezijuma, cink, gvožđe, kalcijum, kalijum, selen i fosfora, mangan.

Koje su prednosti korišćenja ovog orašastog ploda?

Snižavaju krvni pritisak, loš holesterol i pravi su čuvari srca

Većina kalorija u orasima potiče iz masti. Orasi su odličan izvor polinezasićenih masti (koji čine većinu masti u njemu, zdravih masti koje mogu ojačati zdravlje srca i pružiti druge blagodati) i vrlo male količine zasićenih masti. Omega-3 masne kiseline koje pripadaju polinezasićenim mastima, a kojima ovo voće obilije sprečavaju oksidaciju lošeg “ LDL “ holesterola, snižavaju krvni pritisak i pravi su čuvari kardiovaskularnog sistema.

Istraživanja su pokazala da zamena zasićenih masti zdravim polinezasićenim i mononezasićenim mastima (čiji su dobar izvor orašasti plodovi, semenke) može sniziti “loš“ holesterol, sačuvati zdravlje srce i krvnih sudova i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Eto razloga da uključite orah u ishranu i doprinesete mnogo toga dobrom vašem srcu.

Odličan sastojak na meniju za zdrav gubitak kilograma

Orasi su dobar izvor proteina i vlakana, što ih čini savršenom namirnicom za mršavljenje ili održavanje dobre telesne težine. Vlakna i proteini mogu vam pomoći da budete siti i da ne unoste bespotrebne kalorije. Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju šečera, čime sprečava nagli skok glukoze u krvi što za posledicu ima stabilizaciju šećera u krvi.

Poboljšava zdravlje mozga

Omega-3 masne kiseline i antioksidantni (koje sadrži znatno više od drugog voća iz grupe orašastih plodova) doprinose dobrom zdravlju mozga. Antiioksidanti u njemu neutrališu slobodne radikale, štite mozak od starenja i pada kognitivnih funkcija (pamćenje, koncentracija) koje su česte sa starenjem.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici