Image
Meso mangulice 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Svinja mangulica je stara rasa svinje nastala ukrštanjem domaće "šumadinke" i dve mađarske sorte, koju karakteriše jednostavniji uzgoj i bolja otpornost na mnoge bolesti (u poređenju sa klasičnom vrstom svinja), a sve to ima veliki uticaj na kvalitet mesa.

Meso magnulice je izvanrednog ukusa i idealno je za proizvodnju raznih suhomesnatih proizvoda poput slanine, raznih kobasica, sušene šunke itd.

Sadržaj holesterola u ovom mesu je 50 % manji u odnosu na sadržaj u mesu svinja drugih rasa. “Dobri “ HDL holesterol, koji tu dominira, nosi “loš”  LDL holesterol iz krvi do jetre gde se eliminiše iz organizma i na taj način čisti krvne sudove i štiti od ateroskleroze i drugih bolesti krvnih sudova.

Meso mangulice sadrži puno nezasićenih masti, prirodnih antioksidanata i omega-3 masnih kiselina

Jedna od glavnih karakteristika ovog mesa je visok sadržaj masti sa odličnim odnosom masnih kiselina (do 70 %) od kojih veći deo čine “dobre” nezasićene masne kiseline (polinezasićene i mononezasićene masne kiseline) koje pomažu u regulisanju holesterola i čuvaju od srčanih bolesti, dok zasićene masne kiseline, koje utiču na povećanje ukupnog nivoa holesterola u krvi i samim tim povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, čine manji deo (od 30-40 %).

Sadržaj masti u mesu mangulice je 8-10 % više nezasićenih masnih kiselina i 12-16 % manje zasićenih masnih kiselina u poređenju sa mesom ostalih rasa svinja.

Mast od mangulice je dobar izvor konjugovane linolne kiseline za koju su istraživanja dokazala da pokazuje antioksidativno dejstvo, zaštitu od srčanih bolesti, nekih oblika kancera i poboljšava zdravlje celokupnog organizma.

Meso bogato omega-3 masnim kiselinama

Ovo meso je bogat izvor polinezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6), koje su esencijalne i koje naše telo ne može samo da sintetiše već ih moramo uneti preko hrane.

Omega-3 masne kiseline (koje ova vrsta mesa može sadržati čak 2- 3 puta više od neki vrsta ribe a na čiji sadržaj veliki uticaj ima sama ishrana životinje) pokazuju antiinflamatorno dejstvo, bitne su za razvoj mozga, smanjuju holesterol, trigliceride, štite srce i krvne sudove, smanjuju rizik od ateroskleroze, povoljno deluju kod depresije, reumatoidnog artritisa, alergija i puno toga.

Kvalitetan izvor proteina, vitamina i minerala

Meso mangulice je odličan izvor biološki vrednih proteina, vitamina (D, B grupe), minerala gvožđa, cinka (štiti ćelije od oksidativnog stresa, bitan za jači imunitet, zdraviju kožu), magnezijuma, fosfora i svakako je jedno od najkvalitetnijih i najzdravijih vrsta mesa.

Vitamini B grupe doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema i normalnom energteskom metabolizmu, a meso magnulice je posebno dobar izvor tiamina (obezbediće 65 % preporučen dnevni unos za ovim vitaminom) koji povoljno deluje kod problema sa srcem i nervima, riboflavina (B6) koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta i čiji nedostatak može dovesti do grčeva u nogama i noćnom grčenju mišića i vitamina B12 koji je bitan za normalan metabolizam homocisteina.

Gvožđe (obezbediće 9-10 % optimalnog dnevnog unosa) i vitamin B12 doprinose normalnoj sintezi krvnih zrnaca i u njihovom nedostatku u organizmu dolazi do umora, iscrpljenosti, anemije pa je ova vrsta mesa pogodna za osobe sa slabijom krvnom slikom, trudnice, decu u razvoju.

Na osnovu svega ovoga možemo da zaključimo da meso i proizvodi od tradicionalnih rasa kao što je mangulica, ako se konzumiraju u umerenim količinama, dobar su izvor energije i imaju blagotvoran uticaj na zdravlje imunološkog, nervnog sistema, kože, očiju, kostiju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici