Image
Enzimi 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Često ste naduti, imate gasove, neredovnu stolicu, intoleranciju na određene namirnice, gorušicu ili druge probavne smetnje, sve to mogu biti simptomi otežanog i lošeg varenja hrane koje je posledica nedovoljne produkcije digestivnih (probavni) enzima. Kako bi osigurali dobru i nesmetanu probavu i sačuvali zdravlje organa za varenje i celokupnog organizma odabir namirnica ima veliku ulogu.

Navodimo vam neke namirnice koje su izvor prirodnih probavnih enzima neophodnih telu da bi se varenje hrane odvijalo što efikasnije. Ova grupa enzima pomaže telu da se namirnice koje unosimo što bolje razgrade i da se hranljive materije iz njih što efikasnije apsorpbuju u krvotok.

Naše telo proizvodi nekoliko enzima koji imaju posebnu ulogu u razgradnji hrane, oni regulišu proces varenja hrane. Za razgradnju složenih ugljenih hidrata na prostije šećere koje naše telo koristi kao izvor energije zadužene su amilaze, za razgradnju proteina potrebni su proteolitički enzimi, dok su lipaze bitne za varenje masti.

Enzimi disahardidaze (laktaza, saharaza, maltaza) zaduženi za razgradnju različitih vrsta šećera. Laktaza razlaže mlečni šećer laktozu iz mleka, saharaza razgrađuje saharozu, a maltaza, disaharid maltozu.

Ukoliko vaše telo ima poteškoća sa procesom stavranja ovih enzima za varenje, uključivanjem u ishranu namirnica koje su izvor ovih enzima ili dodataka koji sadrže ove enzime možete puno pomoći vašem digestivnom traktu, osigurati bolje zdravlje creva i varenje.

Banane

Banane su tropsko voće bogato kalijumom koji čuva srce, dijetalnim vlaknima koja povoljno deluju na rad creva, smiruju stomak i odlični su za varenje. One su i odličan izvor enzima amilaze koji razgrađuje namirnice sa visokim sadržajem složenih ugljenih hidrata (krompir, pirinač) i maltaze koji razlaže disaharid maltozu (čiji su izvor žitarice, testenine, klice semena).

Takođe pročitajte:

Kivi

Konzumiranjem kivija pomoći ćete vašem digestivnom sistemu u procesu varenja proteina zahvaljujući probavnom enzimu aktinidain koji ovo voće sadrži. Poboljšavanjem procesa varenje hrane kivi može pomoći kod probavnih smetnji kao što su zatvor (ima blago laksativni efekat) i nadimanje. Pored toga što poboljšava digestivno zdravlje, kivi jača imunološki sistem, smanjuje stres, čuva srce i dobar vid.

Kajsija

Koštunjavo voće poput kajsija sadrži probavni enzim- saharazu. Ovaj enzim pomaže u razgradnji šećera i dorpinosi brzo snabdevanje ćelija organizma energijom. Istraživanja su takođe pokazala da ovo voće može smirite neprijatne probavne smetnje kao što su zatvor, refluks kiseline. Dijetalna vlakna, čiji su takođe dobar izvor kajsije, podstiču rad creva, nihovo redovno pražnjenje i čuvaju dobru probavu. Nizak nivo natrijuma uz visok nivo kalijuma čini ovo voće dobrim za osobe sa srčanim smetnjama.

Avokado

Avokado je voće izuzetno bogato hranljivim materijama koje podržavaju naš imunološki sistem i smiruju probavni sistem. Ovo hranljivo i ukusno voće izvor je zdravih masti i digestivnih enzima-lipaze. Enzim lipaza razgrađuje masti na molekulue koje probavni sistem lakše aprospbuje, pomaže u varenju avokada i drugih namirnica sa visokim sadržajem masti. Jedenje avokada može vam pomoći da ublažite mučninu, nadutost, simptome gorušice jer je umereno bazna namirnica i neutrališe želudačnu kiselinu .

Ananas

Ananas pored toga što je tako ukusan i osvežava on je i veoma hranljivo i zdravo voće koje doprinosi boljem radu digestivnog sistema. On je odličan izvor bromelaina, proteolitičkog enzim bitnog za metabolizam proteina, razlaže proteine na aminokiseline i poboljšava proces varenja hrane pa nije čudo što se ananas često kombinuje sa namirnicma bogatim proteinima (piletina, ćuretina).

Pored toga što pomaže u razgradnji proteina, važnih makronutrijenata, bromelain pokazuje jako protivupalno dejstvo koje može pomoći kod artritisa, uganuća u mišićima, bolova i upala nakon sportskih povreda, olakšati simptome pms-a i čest je sastojak u dodacima ishrani.

Pratite nas na našoj Facebook stranici