Image
Caj zima 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Kako bi poboljšali svoje zdravlje i kako bi se zaštitili tokom sezone prehlade i gripa, biljni čajevi su uvek odličan izbor. Ovi napici hidriraju vaš organizam, snabdevaju ga važnim antikosidantima, jačaju imunološki sistem, a kako mnogi biljni čajevi pokazuju antimikrobno dejstvo sprečiće razvoj infekcije ili će vam pomoći da ublažite simptome i skratite trajanje već postojeće infekcije.

Šolja čaja može biti odličan način da pojačate odbrambeni mehanizam svog tela kako se ne biste razboleli ili vam može ublažiti simptome kod već postojeće prehlade. Međutim, čaj nije zamena za pravilan medicinski tretman i kako neki biljni čajevi mogu stupiti u interakciju sa pojedinim lekovima obavezno bi trebali da se konsultujete sa vašim lekarom pre upotrebe kako bi izbegli negativne efekte.

Navodimo vam neke od biljnih čajeva koji će vas zagrejati u hladnim danima i pomoći vašem organizmu da se lakše izbori sa sezonskim infekcijama:

Đumbir

Koren đumbira pokazuje antimikrobno, protivupalno i analgetsko dejstvo. Njegov ljutkasti ukus duguje jedinjenju gingerol koje je jak antioksidant i prirodni antibiotik pa je čaj od đumbira posebno dobar zimski napitak koji će zaštiti organizam od infekcija, ublažiće simptome upale i ubrzaće oporavak od bolesti. Čaj od đumbira u kombinaciji sa medom i limunom je savršen napitak za jačanje imunoliškog sistema.

Hibiskus

Čaj od hibiskusa pored lepe boje, prijatnog mirisa i ukusa je i veoma koristan za organizam i dobar saveznik u borbi protiv infekcija.
Hibiskus je biljka puna antioksidanata, vitamina C, gvožđa važnih za dobro zdravlje i veću otpornost organizma. Ova biljka sadrži sastojke koje jačaju imunoliški sistem, stimulišu proizvodnju belih krvnih zrnaca i smanjuju rizik od virusnih, bakterijskih infekcija

Kamilica

Čaj od kamilice ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam. Ovaj biljni napitak jača imunitet koji je odgovoran za odbranu organizma od patogenih mikroorganizama (izazivača bolesti), pokazuje antibakterijsko i protivupalno dejstvo, smiruje simptome prehlade i gripa, opušta i umiruje ceo organizam (ublažava nervozu, napetost, stres).

Ehinacea

Ehinacea je prirodni antibiotik, ima jako antivirusno dejstvo, deluje kao imunostimulator, stimuliše proizvodnju imunih ćelija i fagocitozu (kada naše imune ćelije uništavaju patogene mikroorganizme) pa je naročito korisna tokom zimskih meseci kada smo posebno izloženi virusima i bakterijama i kada je povećan rizik od infekcija. Ako vam se ne dopada ukus čaja od ehinacee, preventivno ili tokom prehlade i gripa koristite ehinaceu u tabletama ili tinktura koje su obično obogaćene vitaminom C za bolji tretman raznih infekcija.

Važno je napomenuti da se ehinacea i njeni proizvodi ne preporučuju trudnicama, dojiljama, deci mlađoj od dve godine, kod autoimunih bolesti i drugih bolesti imunog sistema. 

Timijan 

Timijan je lekovita biljka bogata eteričnim uljima (sa jakim antimikrobnim dejstvom), vitaminima A, C i antioksidantima koji smanjuju oksidativni stres, štite ćelije od oštećenja, jačaju imunitet i smanjuju rizik od nastanka infekcije. Čaj od ove biljke zahvaljujući antibakterijskom, antivirusnom, antiseptičnom dejstvu dezinfikuje usnu duplju, leči upaljeno grlo i promuklost, olakšava iskašljavanje i ublažava kašalj kod respiratornih infekcija.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici