Image
Caj kamilica 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Kada osetimo prve simptome prehlade i gripa obično prvo na šta pomislimo je nešto toplo, poput šolje toplog čaja.

Topli biljni čajevi su efikasni prirodni lekovi za ublažavanje simptoma ovih bolesti, pružiće vam potrebnu tečnost, hidriraće vaš organizam, dok će njihovi aktivni sastojci pomoći u ublažavanju upale i u borbi protiv patogenih mikroorganizama koji izazivaju upalu. 

Pogledajte neke od najboljih biljnih čajeva za lečenje bolnog grla i kašlja

Đumbir

Ukoliko vas muče kašalj i prehlada čaj od đumbira vam može pomoći da rešite ovaj problem. Čaj od korena đumbira je tradicionalni lek protiv kašlja u Kineskoj i Indijskoj medicini. Koren đumbira pokazuje jako antimikrobno i protivupalno dejstvo, on je prirodan antibiotik, a njegov specifičan miris i ukus pomažu u otvaranju disajnih puteva i lakšeg disanja.

Antimikrobna jedinjenja u njemu pomažu u borbi protiv bakterija i virusa koji dovode do upale grla i kašlja dok antioksidanti, koje sadrži u visokoj koncentraciji jačaju vaš imunitet i povećavaju otpornost organizma. Čaj od đumbira u kombinaciji sa medom i limunom je odličan zimski napitak koji će zaštiti vaš imunitet i ublažiti simptome prehlade i gripa.

Koren belog sleza

Koren belog sleza latinskog naziva Althaea radix je jedna od najčešće korišćenih biljaka za lečenje upale grla i organa za disanje. Čaj od belog sleza sadrži puno sluzi koje oblažu nadraženu i iritiranu sluzokožu ždrela i organa za disanje, ima umirujuće dejstvo, leči upaljeno grlo, smiruje suvi kašalj stvaranjem sloja sluzi, pomaže i kod iskašljavanja šlajma i prirodni je lek za bronhitis.

Slatki koren - Sladić

Sladić ili slatki koren naučno poznat kao Glycyrrhiza glabra je godinama korišćen u kineskoj tradicionalnoj medicini i pomaže u stvaranju zaštitnog sloja sluzi koja će ublažiti iritaciju disajnih kanala. Složeni hemijski sastav ove biljke i njeni glavni aktivni sastojci pokazuju protivupalno, antimikrobno, antivirusno dejstvo, ublažavaju disajne tegobe pa je koren ove biljke čest sastojak sirupa i čajnih mešavina za kašalj. Čaj od ovog korena pomaže u borbi protiv bakterija i virusa izazivača upale grla i respiratornog trakta, ublažava nadražujući kašalj izazvan svrabom i iritiacijom grla, stimuliše razređivanje sekreta i olakšava njegovo izbacivanje iz disajnih organa. Međutim kako njegova prekomerna konzumacija može dovesti do nekih neželjenih efekata treba se pridržavati propisanih doza.

Kamilica

Kamilica jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka i blagotvorno je sredstvo za ublažavanje bola u grlu koji je čest prateći simptom prehlade i gripa. Čaj od kamilice pokazuje antiseptično dejstvo, suzbija infekciju, smiruje upaljenu sluzokožu grla i otklanja bol u grlu. Pripremljen čaj od kamilice možete piti uz dodatak meda koji će obložiti grlo i pojačati dejstvo ili ga koristiti za ispiranje usne duplje što se pokazalo jednako efikasno rešenje za ovaj problem.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici