Image
Integralni hleb 1
Photo: pikrepo.com (free for commercial use)

Minerali, poput vitamina, neophodni su za normalno funkcionisanje našeg organizma i bez minerala naše telo ne bi imalo nikakvih koristi u organizmu od vitamina. Minerali prisutni u većoj količini u organizmu su makroelementi (kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, hlor) dok su minerali prisutni u veoma malim količinama mikroelementi ili minerali u tragovima.

Šest glavnih minerala prisutno je u našim telima u najvećim količinama i oni su neophodni za mnoge procese u vašem telu.

Na tržištu se ovi minerali mogu naći u različitim suplementima ali svakodnevno uzimanje suplemenata nije idealan način da dobijete većinu minerala, pogledajmo hranu koja sadrži ove važne minerale.

Kalcijum

Kalcijum je po količini najzastupljeniji mineral u organizmu, potreban za normalno funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema, važna je komponenta skeleta i zuba (neophodan je za rast kostiju kod dece u razvoju, održava kosti jake i zdrave, sprečava osteoporozu kod starijih generacija naročito žena nakon menopauze), potreban je za zgrušavanje krvi, za enzimsku aktivnost, jača imunitet (gradi antitela). Generalno, zdrava uravnotežena ishrana uključuje obilnu količinu kalcijuma, međutim osobe sa nekim poremećajima kao što su upalne bolesti creva ne mogu da ga dobro apsorpbuju iz hrane.

Kalcijum se nalazi u najvećim količinama u mlečnim proizvodima, poput mleka, sira i jogurta, orašastim plodovima, zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama, susamu, suncokretu, soji.

Hlor

Hlor je vašem telu potreban da bi stvorio želudačne sokove i on zajedno sa natrijumom i kalijumom reguliše acido baznu ravonotežu i osmotski pritisak u organizmu. Njegov najvažniji izvor je kuhinjska so, celer i paradajz. Prevelike količine soli u hrani su štetne i mogu dovesti do jače žeđi, slabosti u mišićima i do edema.

Magnezijum

Magnezijum je neophodan za mnoge procese u organizmu, za pravilne kontrakcije mišića (sprečava grčeve, opušta mišiće), za dobar rad nervnog sistema, aktivator je enzima. Takođe je neophodan za kontrolu šećera u krvi, regulaciju krvnog pritiska i za jake i zdrave kosti.

Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti neprijatni i mogu uključivati umor, slabost, nervozu, lošu koncentraacije, ukočenost, trnjenje u rukama i nogama, grčeve u mišićima, visoki krvni pritisak, aritmiju, nesanicu, glavobolju. 

Međutim ni previse magnezijuma nije dobro (obično kada ga uzimamo preko suplemenata) može dovesti do mučnine, dijareje, promene mentalnih funkcija i drugih simptoma.

Magnezijum se nalazi u orašastim plodovima, intergralnim žitaricama, semenkama, mahunarkama, tamnozelenom povrću, jogurtu, bananama, krompiru, smokavama, limunu, lososu. 

Fosfor

Fosfor je važan za zdrave i jake kosti i zube (80 % se nalazi u njima) i za normalno funkcionisanje ćelijskih membrana. 

On nam daje snagu i energiju - deluje zajedno sa vitaminima B grupe kako bi hranu koju unosite pretvorio u energiju potrebnu telu za svakodnevne aktivnosti. 

Manjak fosfora dovodi do rahitisa (kod dece), osteomalacije( kosti postaju slabe i lomljive), gubitka apetita, slabosti u mišićima.
Fosfor se nalazi u hrani koja sadrži mnogo proteina poput mesa, orašastih plodova, integralnih žitarica, jaja i mahunarki.

Kalijum

Kalijum učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i potreban je za normalno funkcionisanje nervnog sistema, kontrakciju mišića i za pravilan rad srca

Kalijum se nalazi u tečnosti unutar ćelija tako da je neophodan za normalnu ravnotežu tečnosti u vašem telu, reguliše krvni pritisak

Nizak nivo kalijuma može dovesti do umora, slabosti, kratkog daha, grčeva u mišićima, mučnine, depresije, ubrzanog srčanog ritam.

Povišeni nivo kalijuma (hiperkalemija) takođe može izazvati poremećaje srčanog ritma.

Namirnice bogate kalijumom su voće i povrće, poput banana, krompira, paradajza, citrusa kao i mahunarke, suncokret.

Natrijum

Natrijum ima važnu ulogu u održavaju acido bazne ravnoteže i osmotskog pritiska telesnih tečnosti, reguliše krvni pritisak, bitan je za pravilan rad mišića. 

Nedostatak natrijuma dovodi do usporenog rasta, smanjenja korišćenja energije čime postojemo umorni, malaksali, dok preterani unos dovodi do povećanja krvnog pritiska, a sve to se može negativno odraziti na rad bubrega.

Natrijum se nalazi u kuhinjskoj soli, prerađenoj hrani koja sadrži so i prirodno se nalazi u mleku, jajima, pšenica, šargarepi, orasima. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici