Image
Musmule 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Mušmula (Mespilus germanica) pripada familiji ruža (Rosaceae) i veoma je ukusna i zdrava namirnica. Plod je najukusniji i najsočniji nakon mraza kada je omekšao.

Njeni zreli plodovi su dobar izvor hranljivih materija korisnih za organizam i dobar imunološki sistem. U njenom sastavu prisutni su proteini, ugljeni hidrati, organske kiseline, tanini, veće količine vitamina (C, A, tiamina, riboflavina), minerala gvožđa, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i sve to u malo kalorija (100 grama ploda ima 43 kcal).

Mušmule vraćaju energiju i poboljšavaju krvnu sliku

Mineral gvožđe u njoj je bitan za sintezu crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, za transport kiseonika do ćelija, pa nam mušmula vraća energiju, smanjuje umor i sprečava anemiju. Vitamin C kojim ovo voće obiluje poboljšava apsorpciju i iskoristljivost ovog važnog minerala.

Dobro probavno zdravlje

Ova voćka je bogata dijetalnim vlaknima, ona je dobar laksativ i čuva digestvni sistem. Rastvorljiva vlakna pektini u njoj potpomažu crevnu peristaltiku, pomažu kod zatvora, usporavaju apsorpciju masti što može smanjiti nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Mušmule su dobar diuretik i detoksikator organizma, smanjuju nadutost, otklanjaju toksine i štetne materije iz organizma pa blagotvorno deluju na osobe sa obolelim bubrezima i jetrom.

Čuvaju dobar vid

Visoka koncetracija vitamina A u njoj je čine dobrom za očno zdravlje. Vitamin A je jak antioksidant koji suzbija slobodne radikale, štiti ćelije oka od oštećenja i oksidativnog stresa i smanjuje rizik od makularne degeneracije koje je česta kod starijih ljudi.

Za dobru funkciju mozga

Kako je gvožđe bitno za snabdevanje ćelija i organa kiseonikom, ono doprinosi dobroj oksigenaciji i razvoju mozga, a sve to može da poboljša kognitivne funkcije i smanji rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

Regulišu krvni pritisak

Kao namirnica sa optimalnim udelom natrijuma i kalijuma ima značajnu ulogu u regulisanju osmotskog pritiska telesnih tečnosti, reguliše krvni pritisak i čuva zdravlje srca.

Jačaju vaš imunitet tokom zime

Mušmule su bogate vitaminom C koji ima jako antioksidativno dejstvo, stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca koji jačaju odbrambenu sposobnost organizma i štite organizam od štetnih mirkoba. Iskoristite sezonu ovog voća, uživajte u njemu i zaštitite se od sezonskih infekcija. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici