Image
Kiseli kupus 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Kupus je veoma hranljiva i zdrava namirnica bogata vlaknima, vodom, vitaminima C, B grupe, A, mineralima, sumporom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, ima protupalno i antioksidativno dejstvo.

Najlekovitiji je kada se jede u svežem stanju ili kao fermentisani kupus (kiseli kupus).

Krenula je sezona kišeljenja kupusa i mi vam navodimo dobre razloge da ga pripremite i uživate u blagodatima koje on pruža:

Proces kišeljenja kupusa karakteriše mlečna fermentacija odnosno mlečna kiselina koja služi kao konzervans i kao graditelj ukusa.

Prilikom ovog procesa kupus opušta aromatičnu tečnost prijatnog ukusa poznatu kao rasol, o čijem ćemo blagotvornom dejstvu pisati u nastavku teksta.

Sok od kiselog kupusa je odličan izvor probiotskih bakterija, vitamina B grupe (u njemu se stvara i vitamin B12 tokom fermentacije) koji smanjuju napetost, ublažavaju anksioznost, otklanjaju nesanicu, poboljšava koncetraciju, vitamina C, E, U, minerala sumpora, gvožđa, cinka, kalijuma, kalcijuma.

Za zdravu crevnu floru i dobar rad probavnih organa

Fermentisana hrana pruža probiotike koji pomažu varenju, čuvaju zdravlje creva i jačaju imunitet. Fermentisani sok od kupusa dobar je izvor probiotika (bakterija mlečne kiseline), dobrih bakterija koje regulišu crevnu floru, eliminišu patogene (loše bakterije) i održavaju zdrav probavni sistem. Sok od kiselog kupusa (rasol) detoksikuje organizam od raznih štetnih materija, pomaže kod mršavljenja, čira na želucu (zahvaljujući vitaminu U), kod nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, čaša rasola može vam pomoći kod zatvora.

Mamurluk

Ovaj zdrav napitak hidriraće vaš organizam (alkohol je diuretik i pospešuje izbacivanje vode iz organizma pa može dovesti do dehidratacije), nadoknadiće vam izgubljene elektrolite i minerale i pomoći će vam da se brže oporavite od mamurluka.

Budite otporniji na infekcije

Dobar i jak imunitet je uvek bio prioritet, a naročito tokom hladnih zimskih dana kada smo posebno izloženi virusima i bakterijama.

Rasol je pun vitamina C koji ima jako antioksidativno dejstvo, jača imunitet i povećava našu otpornost prema raznim infekcijama. Ovaj vitamin regeneriše krvne sudove, kosti, kožu, poboljšava apsorpciju gvožđa i sprečava anemiju, umor, iscrpljenost.

Dobar je za žene nakon menopauze

Ovaj lekoviti napitak je izvor vitamina K2 koji poboljšava apsorpciju kalcijuma, njegovu ugradnju u kosti, jača njihovu gustinu i sprečava njihovo propadanje što čini rasol korisnim napitkom posebno za žene u srednjim godinama koje su izložene većem riziku od osteporoze.

Zbog visoke koncetracije soli u njemu osobe koje imaju problema sa bubrezima kao i osobe sa visiokim krvnim pritiskom treba da pripaze kada je u pitanju njegova konzumacija i trebalo bi prednost da daju svežem kupusu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici