Image
Rukola 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Rukola pripada grupi lisnatog zelenog povrća i zbog svog specifičnog ukusa i strukture idealna je za salate, sendviče i soseve. 

Ovaj zeleniš sadrži važne hranljive sastojke, biljna vlakna, beta-karoten, vitamin C, folate i magnezijum, koji pomažu da kardiovaskularni, nervni i digestivni sistem funksionisu nesmetano.

Koje su prednosti koriščenja rukole?

Kontroliše nivo šećera u krvi

Lisnato zeleno povrće kao što je rukola je bogato dijetalnim vlaknima, koja povoljno deluju na varenje, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata čime se sprečava nagli skok glukoze u krvi, a sadrži i alfa-lipolinsku kiselinu, antioksidant, koja stimuliše insulinsku osetljivost i snižava nivo glukoze u krvi. 

Smanjuje rizik od raka

Ona sadrži antikancerogena jedinjenja, glukozinolate, koja se mogu razgraditi kuvanjem. S obzirom da se rukola retko kuva, konzumiranjem sveže rukole dobijate više ovog važnog sastojka.

Čuva dobar vid

Rukola je bogata karotenoidima, luteinom i zeaksantionom, jakim antioksidantima koji čuvaju oči od štetnog dejstva slobodnih radikala i smanjuju rizik od degeneracije makule, koja je česta sa starenjem.

Jača zdravlje kostiju

Rukola čuva zdravlje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze zahvaljujući visokom udelu vitamina K koji je bitan za pravilnu apsorpciju kalcijuma i njegovu ugradnju u kosti. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici