Image
Psenica 2
Photo: cdn.pixabay.com (free for commercial use)

Pšenica je osnovna životna namirnica, odličan izvor vitamina, minerala, dijetalnih vlakana, ugljenih hidrata, kvalitetnih belančevina i masti i može se uvesti u ishranu vaše bebe. 

Pšenica bi mogla u vidu mlečnih kaša da se uključi u ishranu vaše bebe malo pre napunjenih 6 meseci. Neke bebe mogu imati alergijski reakciju na pšenicu, pa bi roditelji u početku trebali biti na oprezu i početi sa postepenim unošenjem ove namirnice u bebinu ishranu.

Zašto je ova žitarica dobra za bebe i malu decu?

Bogata je vitaminima i mineralima

Pšenica je savršen izvor vitamina B grupe i mineralnih materija, gvožđa, magnezijuma, mangana, cinka koji su potrebni za normalan rast, razvoj i zdrav mentalni sistem deteta.

Dobar izvor ugljenih hidrata

Pšenica je odličan izvor ugljenih hidrata koje naš organizam koristi za energiju potrebnu za obavljanje svakodnevnih fizičkih i mentalnih aktivnosti. Znamo da su mala deca posebno fizički aktivna, i ova žitarica bi im bila zdrav izvor te potrebne energije.

Poboljšava varenje

Zdrav digestivni sistem i dobro varenje su važni da bi naše dete bilo zdravo. Pšenica je lako svarljiva, čuva zdravlje creva, čime smanjuje neprijatno nadimanje i mučnine.

Prirodni laksativ

Celo zrno pšenice je bogato dijetalnim vlaknima koja su odlična za probavni sitem, čuvaju zdravlje creva, omogućavaju dobro varenje i sprečavaju opstipaciju (zatvor). 

Poboljšava oralno zdravlje

Obrok koji sadrži pšenicu doprinosi boljem oralnom zdravlju, zato što zahteva dodatno žvakanje, to će poboljšati cirkulaciju krvi u desni i pomoći u sprečavanju karijesa.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici