Image
Plavi paradajz 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Plavi patlidžan, naučno poznat kao Solanum melongena jednogodišnja biljka koja je u bliskom srodstvu sa paradajzom i krompirom, nezamenljiv je sastojak ajvara, odličan je na roštilju, za dinstanje, musaku, u kombinaciji sa drugim povrćem.

Najveći procenat u plavom paradajzu čini voda i pripada povrću koje je bogato važnim nutrijentima, vitaminima, mineralima i sa vrlo malo kalorija.

Ovo niskokalorično povrće je bogato dijetalnim vlaknima, vitaminom A, C, B grupe, od minerala u njemu su prisutni kalijum, magnezijum, cink, gvožđe.

Još jedna dobra strana ovog povrća je što ne zahteva visoke koncetracije pesticida i to mu daje veliku prednost u odnosu na drugo povrće koje može biti tretirano raznim hemijskim preparatima, naravno uvek prednost treba davati proizvodima iz organske proizvodnje ukoliko je to moguće.

Kako je jednostavan za sadnju i održavanje i ne zahteva veliki tretman mnogi ga sade u svojim baštama i uživaju u sveže ubranim plodovima.

Pogledajmo koje su to dobrobiti njegovom korišćenja

Namirnica sa malo kalorija, a puno vode i biljnih vlakana

Kao povrće bogato vodom i biljnim vlaknima (sadrži skoro 3 puta više vlakana od tikvica), pokreće creva, njihovo redovno pražnjenje, eliminiše toksine, otkanja nadustost, može pomoći kod zatvora. Vlakna nam daju sitost, sprečavaju da se prejedamo, usporavaju varenje masti, mogu da snize holesterol, doprinose stabilizaciji šećera u krvi i vaš su saveznik za zdravo mršavljenje.

Reguliše krvni pritisak

Kalijum koji plavi paradajz sadrži u dobroj količini, može pomoći u normalizaciji krvnog pritiska i doprineti normalnom radu srčanog mišića.

Hidrira vaš organizam

Voda u plavom patlidžanu čini 92 % pa je dobra namirnica koja hidrira vaš organizam, detoksikuje ga, sprečiće dehidrataciju i pružiće vam puno vitamina i minerala.

Hrani mozak

Ova namirnica nam pruža bogatstvo vitamina B grupe i antocijana (pigmenti zaduženi za njihovu lepu tamnu boju) i povoljno deluje na rad mozga i nervnog sistema. Vitamini B grupe doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema, poboljšavaju moždane funkcije, memoriju, koncetraciju, smanjuju stres. Antocijani, jedinjenja sa jakim antioksidativnim dejstvom, čuvaju mozak od slobodnih radikala, usporavaju starenje mozga i doprinose da on ostane zdrav.

Kako bi izbegli njegov gorak ukus pre upotrebe ovo povrće je potrebno odgorčiti. Sve što je potrebno da uradite je da ih uzduž isečete na kriške, posolite i ostavite 10-15 minuta da opuste vodu i gorke materije iz njega. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici