Image
Candida 1
Photo: pexels.com (free for commercial use)

Candida albicans, gljivica, deo je normalne mikroflore u usnoj duplji, vagini i digestivnom traktu i ona ne stvara probleme ako se nalazi u ravnoteži sa dobrim bakterijama. Pod dejstvom raznih faktora, uključujući lošu ishranu, prekomerni unos alkohola, antiobiotici, stres i loše varenje - može doći do njenog preteranog razmnožavanja koje mogu izazvati nadimanje, loše varenje, umor i razviti gljiviču infekciju.

Ukoliko imate problema sa ovom gljivicom pridržavajte se ovih saveta

Unosite dovoljno tečnost - voda je najbolji izbor ,smanjite unos kafe i drugih kofeinskih napitaka, izbegavajte alkohol i gazirane napitke možete piti domaće čajeve poput kamilice ili nane

Izbegavajte ugljene hidrate i šećere-ovo se odnosi i na med, možete koristiti prirodni zaslađivač steviju, smanjite unos voća i birajte ono sa što manje šecera (jagode, kupine, citruse)

Možete konzumirati fermentisane mlečne proizvode (sadrže dobre probiotske bakterije) kao što su jogurt i kefir

Fokusirajte se na nemasno meso - piletinu, ribu, ćuretinu, svinjsko meso izbacite sa jelovnika

Izbegavajte dosoljavanje hrane i smanjite unos masti.

Evo koje namirnice vam mogu u tome pomoći

Beli luk

Beli luk je bogat alicinom koji se formira kad se luk drobi ili secka i koji ima jako antimikrobno dejstvo, dokazano je da efikasno inhibira rast i razmožavanje gljivica i bakterija, studije su pokazale da je posebno efikasan protiv kandide u usnoj šupljini. Najbolje ga je koristiti u svežem stanju.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži kaprilnu kiselinu, kaprinsku kiselinu i laurinsku kiselinu - masne kiseline sa antifungalnim i antibakterijskim dejstvom koje mogu sprečiti razmnožavanje kandide i drugih patogenih mikroorganizama.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da đumbir ima moćna antimikrobna dejstva i može da inhibira rast kandide i drugih patogenih mikroorganizama zahvaljujući jedinjenju gingerol.

Lisnato zeleno povrće

Ovo povrće je bogato vlaknima koja čuvaju dobre bakterije u našim crevima, sprečavaju prekomerno razmnožavanje patogenih mikroorganizama među kojima i kandidu, čiste naša creva i eliminišu toksine iz organizma. Povrće  koje je dozvoljeno u borbi protiv kandide uključuje spanać, zelenu salatu, rukolu, brokoli, kupus, celer, krastavac, paradajz, plavi paradajz, tikvice.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici