Image
Voda sa vocem 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Tokom leta kada su visoke temperature i kada se više krećemo i više vremena provodimo na otvorenom više se i znojimo. Kada su temperature visoke važno je unositi više tečnosti kako bismo održavali normalnu telesnu temperatura tela i bili hidrirani i zdravi.

Pridržavajte se ovih saveta i ostanite hidrirani:

Unosite dovoljno tečnosti

Uglavnom se fokusirajte na vodu jer ništa ne može utoliti žeđ tako dobro kao voda, a ako unosite druge napitke, odaberite one niskokalorične ili napitke bogate kalcijumom, poput mleka (sadrži 87% vode).

Izbegavajte slatke gazirane napitke (puni su šećera i aditiva), zamenite ih domaćim čajevima (hladan čaj od nane je savršen za ovaj period). Pića koja sadrže 100% voćnog soka mogu doći u obzir ali ipak prednost dajte svežem voću i povrću.

Birajte namirnice bogate vodom

Odabir namirnica sa visokim sadržajem vode može vam pomoći da ostanete hidrirani, birajte voće i povrće koje ima veći udeo vode (sa 80-90 procenata), a uz to su bogati važnim vitaminima i mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje organizma.

Voće: jabuke, breskve, borovnice, grožđe, lubenica, ananas, jagode

Povrće: krastavac, paradajz, brokoli, celer, zeleni kupus, ajsberg salata, slatka paprika.

Napravite sami svoj zdrav napitak koji će vam hidrirati i detoksikovati organizam

Možete dodati voće i povrće u svoju bocu sa vodom da napravite vodu sa voćem ili povrćem ili kombinovano.

Evo nekoliko ideja:

Krastavac, limun i nana

Narandže i borovnice

Jagode, limun i borovnice

Krastavci, jagode i kivi

Krastavac i dinja

Malina i menta

Limun i borovnica

Narandže i kivi

Dodajte vodu, a zatim ostavite malo vremena da se sastojci sjedine i dobijete pun ukus. Ovu aromatizovanu vodu je najbolje držati u frižideru. 

Hladne supe su takodje odličan izbor - Pored toga što su pune vode one su i odličan izvor povrća koje će nam pružite mnoge važne hranljive sastojke.

Sezonske salate - Kombinujte gotovo svako sveže voće i povrće koje imate kod kuće (birajte uvek ono sa većim sadržajem vode).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici