Image
Beli luk 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Beli luk, naučno poznat kao Allium sativum pripada lukovičastom povrću, koristi se kao začin za jela u svežem ili sušenom obliku. Ako pokušavate da dovedete svoju struk do savršenstva ili poboljšate svoju ishranu, belim luk vam može u tome pomoći. 

On je niskokalorčna namirnica, bogata je dijetalnim vlaknima, eteričnim uljima, ugljeni hidratima, mineralima (sumporom, selenom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom) vitaminima A, C, tiaminom i riboflavinom.

Dobar borac protiv kandide

Beli luk je bogat alicinom (ima jako antimikrobno desjtvo) koji se formira kada se luk secka i koji je izuzetno efikasan protiv bakterija i gljvica, naročito protiv gljivice kandide. Najbolje ga je koristiti u svežem stanju jer visoka temperature uništava alicin.

Sprečava i leči preladu i grip

Ovo povrće pokazuje jako antibakterijsko, antigljivično i antivirusno dejstvo i efikasno ubija bakterije, gljivice i viruse pa nas čuva od raznih infekcija, efikasno suzbija i već postojeću prehladu i grip jer je prirodni antibiotik.

Poboljšava raspoloženje, jača imunitet

Mineral selen u belom luku doprinosi našem organizmu na više načina, jača imunitet, bitan je za pravilnu fuknciju štitne žlezde, poboljšava raspoloženje, otklanja napetost.

Štiti srce

Beli luk čuva srce i krvne sudove snižavanjem nivoa “lošeg” LDL holesterola, nivoa triglicerida u krvi i snižavanjem krvnog pritiska.

Beli luk kao zamena za so

Beli luk se može koristiti i kao zamena za so ako pokušavate da smanjite natrijum, ali još uvek želite hranu koja ima dobar začinjen ukus.

Odakle onaj neprijatan zadah posle jela belog luka?

Beli luk sadrži enzim koji reaguje sa drugim hemijskim jedinjenjem iz njega i transformiše ga u alicin koji ostavlja onaj neprijatan dah nakon njegove kozumacije.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici