Image
Maticnjak 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Matičnjak (Melissa officinalis) je višegodišnja biljka iz porodice mente (nane) čiji listovi imaju blagu aromu limuna (pa ga često zovu i limun trava) i čest je sastojak u farmaceutskim i kozmetičkim preparatima. 

Ova biljka prijatnog mirisa sadrži brojne prirodne aktivne sastojke poput eteričnog ulja, ruzmarinske kiseline, flavonoida, triterpena koji blagotvorno deluju na ceo organizam, umiruju nervni sistem, pomažu kod depresivnih stanja, probavnih smetnji, menstrualnih bolova.

Blago umirujuće dejstvo na nervni sistem

Od davnina je poznato da je ova biljka blagi prirodni sedativ zbog čega je i čest satojak čajnih mešavina, tinktura i lekova za smirenje.

Čaj od matičnjaka umiruje nervni sistem, otklanja neraspoloženje, nervozu, uznemirenost, pomaže kod nesanice, smanjuje stres, anskioznost. Šolja toplog čaja od ove biljke sa kašičicom domaćeg meda pred spavanje pomoći će vam da se opustite, umirite i lakše utonete u san.

Umiruje stomak

Matičnjak pokazuje lekovito dejstvo i na organe za varenje. Njegovi aktivni sastojci pokazuju antiinflamatorno, analgetsko i umirujuće dejstvo pa je ova biljka odlična pomoć ukoliko imate problema sa varenjem poput grčeva, nadutosti, želudačnih tegoba (naročito ako su posledica nagomilanog stresa) ili neredovnih i bolnih menstruacija takođe izazvanih stresom.

Dobar lek protiv virusnih infekcija

Rozmarinska kiselina u matičnjaku pokazuje antivirusno dejstvo pa je ova mirisna biljka odlična u borbi protiv infekcija izazvanih herpes simpleks virusom. Kreme ili melemi za kožu sa ekstraktom matičnjaka su veoma efikasne kod ovog problema, mogu skratiti vreme zarastanja i olakšati simptome ako se primene u početnoj fazi infekcije.

Tokom zimskog perioda kada smo okruženi virusima topao čaj od matičnjaka je koristan napitak koji će nas zaštiti od vladajućih virusa ili pomoći da pre ozdravimo u slučaju već postojeće infekcije.

Ispitivanja su pokazala da rozmarinska kiselina iz matičnjaka takođe pokazuje antioksidativno dejstvo, bori se protiv štetnih slobodnih radikala, smanjuje oksidativni stres, poboljšava kognitivne funkcije (koncetraciju, pamćenje) i štiti organizam od bolesti.

Ukoliko uzimate lekove za smirenje ili za oboljenje štitne žlezde nije preporučljivo korišćenje ove biljke bez prethodne konsultacije sa lekarom.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici