Image
Kajsije 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Kajsija (marelica) latinski poznata kao Prunus armeniaca je vrlo cenjeno koštičavo voće zbog svog sočnog i aromatičnog mesa čiji plodovi sazrevaju u junu, julu, avgustu, zavisno od sorte i koriste se za zamrzavanje, proizvodnju kaša, kašastih sokova, džemova.

Suve kajsije su svima omiljene ali verovatno se pitate da li je sadržaj dodatog šećera u njima previsokog da bi i dalje predstavljale zdravu užinu.Bez obzira da li ih jedete suve ili sveže izvor su nekoliko važnih hranljivih sastojaka koje će blagotvorno delovati na vaše zdravlje. Naravno uvek se trudite da birate proizvode od kajsija bez dodatog šećera kako bi maksimalnog iskoristili njegovu hranljivu vrednost i važne antioksidante kojima obiluje.

Kajsije imaju minimalni sadržaj masnoće i proteina, bogate su kalijumom, beta-karotenom i predstavljaju dobar izvor vitamina C, folata, gvožđa, magnezijuma, kalijuma.

Pogledamo sve prednosti njenog korišćenja

Sprečava rak

Kajsije sadrže polifenole, flavonoide i beta-karoten, snažne antioksidante. Oni neutrališu štetne slobodne radikale i popravljaju oštećenja na ćelijama koji su oni izazvali. Sprečavaju oksidativni stres, štite krvne sudove, smanjuju rizik od nastanka raka.

Flavonoid, kvercetin u njima čuva mozak od oksidativnog stresa i upala i može pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerove, Parkinsonove).

Ishrana bogata flavonoidima doprinosi nižem nivou holesterola i smanjuje rizik od hipertenzije.

Za jako srce

Marelice (sušene ili sveže) izvor su rastvorljivih vlakana i kalijuma koji čuvaju zdravlje srca i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Rastvorljiva vlakna snižavaju holesterol, poboljšavaju varenje dok mineral kalijum u njima snižava krvni pritisak. 

Štiti vid

Voće i povrće kao što su šargarepa, bundeva, marelice duguju beta karotenu svoje bogate narandžaste nijanse. Beta karoten se u organizmu razlaže na vitamina A koji štiti oči od oksidativnih oštećenja i smanjuju rizik od degeneracije makule koja je obično povezana starenjem.

Čuva i neguje kožu

Antioksidanti u njoj poput vitamina C, A, bore se protiv slobodnih radikala, štite kožu od štetnog UV zračenja i sprečavaju njeno prevremeno starenje.

Vitamin A - čini kožu elastičnom, hidriranom, sprečava rak kože.

Vitamin C - sprečava opekotine od Sunca, pojavu bora, stvara kolagen koji regeneriše kožu i čini je lepšom i mlađom.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici