Image
Kopriva 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Kopriva (naučnog naziva Urtica dioica) je zeljasta biljka iz porodice (Urticaceae) poreklom iz severne Evrope i Azije ali je sada rasprostranjena širom sveta i vrlo je korisna za naše zdravlje.

Ova biljka prepuna je gvožđa, kalijuma, kalcijuma, vitamina C, A, flavonoida, karotenoida, organskih kiselina, tanina. Listovi, koren, stabljika i seme ove biljke pokazuju lekovita svojstva i koriste se za pripremu tinkutura, čajeva, krema, tableta. Njeni mladi listovi odlični su za vitaminske čorbice, supice, sokove, pite i čaj (koji je efikasan kod reume i urinarnih infekcija).

Koren ove biljke je odlična pomoć kod opadanja kose i za problem uvećane prostate.

Odlična za jačanje metabolizma i imuniteta

Zahvaljujući flavonoidima, karotenoidima, vitaminima A i C kopriva je biljka koja jača vaš imunitet. Ovi antioksidanti suzbijaju slobodne radikale koji mogu oslabiti dejstvo imunih ćelija i oslabiti imunološku funckiju. Ova biljka stimuliše imune ćelije koje čuvaju organizma od raznih infekcija i patogena i doprinosi boljoj odbrani organizma.

Za jake kosti

Korpiva nam pruža minerale magnezijum, kalcijumom, vitamine D I K, bitne za jake i zdrave kosti. Vitamini D i K imaju ulogu u apsorpciju kalicjuma iz creva i mineralizaciji kostiju čime čuvaju njihovu gustinu i štite ih od propadanja. Oko 70 % minerala magnezijuma se nalazi u skeletu, on pomaže apsorpciji kalcijuma, čuva čvrtsinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.

Pomoć kod urinarnih infekcija

Kao dobar diuretik (zahvaljujući kalijumu koji sadrži) kopriva je pravi izbor kod infekcija urinarnog trakta. Ona stimuliše izbacivanje mokraće, čime olakšava eliminaciju toksina, štetnih materija, patogena i time je dobar saveznik u lečenju infekcija urinarnog trakta i bubrega. Čaj od lista koprive je odličan u tu svrhu. Izbacivanjem tečnosti iz organizma kopriva pomaže i kod visokog krvnog pritiska.

Sprečava i leči anemiju

Kopriva je bogata vitaminom C (koji poboljšava apsorpciju gvožđa) i gvožđem (ključnom komponentom hemoglobina) koji podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, sprečavaju umor, pad energije, malaksalost i anemiju. Čaj od lista koprive ili tinktura su dobro sredstvo za jačanje organizma i protiv anemije.

Za jaku i lepu kosu

Čaj od koprive (naročito koren) ili tinktura koprive je odlično prirodno sredstvo koje pruža vitamine i minerale koji jačaju koren kose, poboljšavaju cirkulaciju kože glave, sprečavaju opadanje. Dodajte ih malo u šampon učiniće vašu kosu sjajnijom i pomoći će vam da se rešite peruti.

Protivupalno dejstvo i analgetsko dejstvo

Čaj od lista koprive ima protivupalno dejstvo i može ublažiti bolove u mišićima, ukočenost zglobova i smanjiti simptome kod artritisa i reume.

Čuva srce

Kopriva je biljka koja pozitivno deluje i na zdravlje srca jer sadrži vitamine A, C, beta karoten, kalijum i flavonoide koji čuvaju srce.

Uvećana  prostata

Brojna istraživanja sugerišu da kopriva (njen koren) može pomoći u ublažavanju simptoma uvećane prostate zahvaljujući beta-sitosterolu, za koje se dokazalo da ima protivupalna svojstva, reguliše rad prostate i doprinosi njenom dobrom zdravlju.

Napomena

Kopriva pokazuje hipoglikemijski efekat (može sniziti nivo šećera u krvi) i može smanjiti krvni pritisak pa bi dijabetičari kao i osobe koje uzimaju lekove za hipertenziju trebalo da se posavetuju sa lekarom pre korišćenja koprive i njenih preparata.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici