Image
Voce i povrce 1
Photo: pixy.org (free for commercial use)

Životi mnogih porodica su se promenili tokom COVID-19 epidemije. To se ne odnosi samo na ishranu već i na svakodnevni zajednički život članova porodice tokom izolacije. S obzirom da se veliki broj škola i firmi zatvorio, da mnogi od nas rade iz svog doma, neke najjednostavnije stvari poput svakodnevne zajedničke ishrane mogu predstavljati veliko opterećenje i izazov.

Svi se sećamo paničnih kupovina tokom najave zdravstvene krize i nestašicu nekih namirnica kao posledica svega toga. Da zlo bude veće, kao što već spomenusmo, mnogo ljudi je ostalo bez ikakvih novčanih prihoda.

Iako mnogi roditelji razumljivo gledaju na gotova jela i prerađenu hranu kao na brz i jeftin način prehrane porodice, postoje prikladne, pristupačne i zdrave alternative. Evo pet načina kako da svojoj deci priuštite raznovrsnu,dobro izbalansiranu ishranu koja će im podržati rast i razvoj, a sve to uz građenje zdravih prehrambenih navika.

5 saveta za zdravu ishranu

1) Nastavite da unosite sveže voće i povrće

Kupovina, čuvanje i kuvanje svežeg povrća može biti izazov u ​​izolaciji, posebno kada se roditeljima savetuje da ograniče putovanja van kuće. Ali gde god je to moguće, važno je osigurati da deca i dalje unose dosta voća i povrća u ishrani.

Uvek kada je moguće doći do svežih proizvoda, učinite to! Osim što se jede sveže, voće i povrće može se zamrznuti tamo gde je to moguće i zadržaće većinu hranljivih sastojaka i ukusa. Upotreba svežeg povrća za kuvanje supa, variva ili drugih jela učiniće da duže traje i obezbediće obroke nekoliko dana. Oni se takođe mogu zamrznuti, a zatim brzo podgrejati.

2) Koristite zdravo sušene ili konzervirane alternative kada sveži proizvodi nisu dostupni

Sveži proizvodi su gotovo uvek najbolja opcija, ali kada nisu dostupni, postoji mnoštvo zdravih alternativa koje je lako čuvati i pripremiti.

Konzervirani pasulj i leblebije, koji pružaju obilje hranljivih sastojaka, mogu se čuvati mesecima ili čak godinama, a mogu se na više načina uključiti u obroke. Masne riblje konzerve poput sardina, skuše i lososa bogate su proteinima, omega 3 masnim kiselinama i nizom vitamina i minerala. Oni se mogu koristiti hladni u sendvičima, salatama ili jelima od testenina ili kuvati kao deo toplog obroka.

Konzervirano povrće, poput paradajza, obično sadrži manje vitamina od svežeg proizvoda, ali je odlična rezervna opcija kada je teško doći do svežeg proizvoda ili smrznutog povrća.

Suva roba poput suvog pasulja, mahunarki i žitarica poput sočiva, graška, pirinča, kus-kusa ili kvinoje takođe su hranljive, dugotrajne opcije koje su ukusne, pristupačne i zasitne. Valjani ječam kuvan sa mlekom ili vodom može poslužiti kao odlična opcija za doručak, a može se začiniti jogurtom, seckanim voćem ili suvim grožđem.

3) Ograničite visoko prerađenu hranu

Iako upotreba svežih proizvoda možda nije uvek moguća, pokušajte da ograničite količinu visoko prerađene hrane u svojoj korpi. Gotovi obroci, pakovane grickalice i deserti često sadrže puno zasićenih masti, šećera i soli. Ako kupujete prerađenu hranu, pogledajte etiketu i pokušajte da odaberete zdravije opcije koje sadrže manje ovih supstanci. Pokušajte da izbegavate i slatka pića i umesto toga pijte više vode. Dodavanje voća ili povrća poput limuna, limete, kriški krastavaca ili bobičastog voća u vodu je odličan način za dodavanje dodatnog ukusa.

4) Napravite zalihu zdravih grickalica

Deca često treba da pojedu zalogaj ili dva tokom dana kako bi ih održala. Umesto da deci dajete slatkiše ili slane grickalice, odlučite se za zdravije opcije poput oraha, sira, jogurta (po mogućnosti nezaslađenog), seckanog ili sušenog voća, kuvanih jaja ili drugih zdravih opcija na lokalnom nivou. Ova hrana je hranljiva, zasitnija i pomaže u izgradnji zdravih prehrambenih navika koje traju ceo život.

5) Neka kuvanje i jelo budu zabavan i sadržajan deo vaše porodične rutine

Kuvanje i jelo zajedno su odličan način da stvorite zdrave rutine, ojačate porodične veze i zabavite se. Gde god možete, uključite svoju decu u pripremu hrane - mala deca mogu pomoći u pranju ili sortiranju prehrambenih proizvoda, dok starija deca mogu preuzeti složenije zadatke i pomoći u postavljanju stola.

Pokušajte što više da se pridržavate određenog obroka kao porodica. Takve strukture i rutina mogu pomoći u smanjenju anksioznosti kod dece u ovim stresnim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook stranici