Image
Akne 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Bez obzira idete li na razgovor za posao, spremate se za sastanak ili noćni izlazak sa prijateljima, akne su poslednja stvar koju bi želeli da vidite u ogledalu.

Kožno oboljenje poput akni najčešće pogađa tinejdžere ali to je i sve češći problem sa kojim se suočavaju odrasli.

Mnogi faktori poput pojačanog lučenja sebuma (masniji tip kože), hormonske promene, bakterije, neki lekovi, stres mogu biti uzrok nastanka akni.

Izbalansirana ishrana doprinosi normalnoj funkciji organizma. Način ishrane takođe utiče i na zdravlje i kvalitet kože.

Neke namirnice pomažu vašoj koži da ostane zdrava i lepa dok neke druge mogu to pogoršati.

Iako takođe postoje razni preparati protiv akni važno je imati na umu neke od namirnica koje mogu uzrokovati akne i koje je najbolje izbegavati ako imate problematičnu kožu.

Pogledajte neke od njih:

Alkohol i akne

Iako ne postoje dokazi da alkoholna pića direktno utiču na pojavu akni njihovim konzumiranjem dolazi do neravnoteže u nivoima hormona estrogena i testosterona što za posledicu ima pojačano lučenje sebuma koje može dovesti do upalnih procesa na koži.

Prekomerno konzumiranje alkoholnih pića može oslabiti imunološki sistem koji brani telo od patogenih mikroorganizama, među kojima i bakterija koje mogu dovesti do raznih infekcija kože.

Slatkiši i akne

Šećer i hrana sa visokim glikemijskim indeksom (GI) su glavni krivci za pojavu akni.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom (hleb i testenine od belog brašna, rafinisane žitarice, sokovi i napitci zaslađeni šećerom, krompir, beli pirinač, slatkiši) dovodi do naglog skoka šećera i insulina u krvi.  Ovaj porast nivoa insulina utiče na određene hormone koji stimulišu pojačano lučenje sebuma što može dovesti do zapušenih pora i bubuljica.

Ishrana bogata vlaknima pored toga što čuva zdravlje organa za varenje, srca, može vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od razvoja akni. Uključite u ishranu namirnice bogate dijetalnim vlaknima poput intergralnih žitarica i njihovih proizvoda (zamenite beli hleb, hlebom od celog zrna), mahunarki, povrća, jabuka, voća.

Mleko i mlečni proizvodi

Istraživanja su pokazala da pojačan unos mleka i mlečnih proizvoda može dovesti do problema sa kožom i razvojem bubiljica.

Smatra se da hormoni (koji su prirodno prisutni u mleku) stimulišu androgene hormone čime se luči više sebuma, a sve to dalje može dovesti do upalnih procesa i razvoja akni. 

Da li čokolada izaziva akne?

Kakao, ključni sastojak čokolade, prepun je vitamina C, E, A, minerala cinka koji čuvaju dobro zdravlje kože pokazale su različite studije.

Međutim ostali sastojci čokolade, poput mlečnih proizvoda i šećera su nepoželjni i mogu uzrokovati bubuljice i akne na licu. 
Ukoliko imate problematičnu kožu, a ipak ne možete da odolite ovoj poslastici trudite se da izbegavate mlečnu i belu čokoladu i birajte tamnije (crne) čokolade koje sadže veći procenat kakaoa, a manje mleka i šećera.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici