Image
Kupina 2
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Kupine pripadaju grupi bobičastog voća i pored toga što su veoma ukusne, sočne i osvežavajuće one su i veoma zdrave i hranljive.

To je niskokalorično voće sa malo ugljenih hidrata, odličan izvor dijetalnih vlakana, antioksidanata, vitamina C, K, E, A, folata, minerala mangana, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, kalcijuma.

Folati u njima ih čine dobrom hranom za trudnice, doprinose normalnom razvoju ploda i sprečavaju rođenje beba sa deformitetima.

Antioksidant lutein u njima štiti oči od štetnog UV zračenja i smanjuje rizik od degnerativnih bolesti oka.

Folati, gvožđe i vitamin C u njoj stimulišu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, sprečavaju anemiju, umor i iscrpljenost pa su kupine i domaći, pravi sok od kupina odlični za malokrvne osobe.

Kupine su moćan antioksidant

Tamnu ljubičastu boju duguju antocijanima, snažnim antioksidantima koji štite ćelije od slobodnih radikala, imaju protivupalno dejstvo, usporavaju starenje i smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti i raka.

Pružaju nam obilje vlakana, dobra su hrana za dijabetičare

Ovo voće je bogato rastvorljivim i nerastvorljivim biljnim vlaknima koja čuvaju digestivni sistem i ceo organizam. Ova vlakna poboljšavaju varenje, pokreću creva, omogućavaju njihovo redovno pražnjenje (kupine su prirodni laksativ), usporavaju apsorpciju šećera i masti, stabiliziju nivo glukoze u krvi, smanjuju rizik od dijabetesa, pomažu pri zdravom gubitku kilograma. 

Doprinose normalnoj funkciji imuniteta

Ove nežne i ukusne bobice su prepune važnog vitamina C (1 šolja nam zadovoljava dnevne potrebe za ovim vitaminom), koji jača imuni sistem, poboljšava apsoprciju gvožđa, regeneriše desni, krvne sudove, kosti.

Niži nivo holesterola

Istraživanja su pokazala da antocijani u ovim bobicama mogu smanjiti oksidaciju “lošeg“ LDL holesterola za čak 50 %, čime sprečavaju njegovo taloženje na arterijama, a sve to smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i srčanih bolesti. 

Jačaju kosti i štite od osteoporoze

Kupine su savršen izvor vitamina K i mangana koji ih čini hranom dobrom za kosti. Vitamin K poboljšava apsorpciju kalcijuma, doprinosi dobroj gustini kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze, 1 šolja ovog voća pružiće nam čak 30 % preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vitamina, mangan je takođe važan za zdrave i jake kosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici